Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hak gaspı mı, reform mu?

Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İslam Doğan, açıklamalarda bulunarak, “Yeni sosyal güvenlik reformu yasa tasarısı hak gaspı mı yoksa ‘reform’ mu?” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2007 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Bu ay içinde Meclis’e sevk edilmesi beklenen Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı’nın, içerdiği düzenlemelerle neredeyse sosyal güvenlik sistemindeki bütün kesimlerin haklarını budadığına dikkat çeken YSMMMO Başkanı İslam Doğan, yayınladığı yazılı basın bildirisi ile, İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO)’nın, ‘Sosyal Güvenlik-Hak Kayıplarının Adı Reform’ başlıklı raporunda, düzenlemelerin hangi kesimleri, nasıl etkileyeceğini ortaya koyduğuna dikkat çekti. Doğan, “Buna göre tasarı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tamamladığı ve sosyal tarafların görüşlerine sunduğu Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası taslağı, gazeteciler, cezaevi çalışanları, sanatçılar, uçuş personeli ve posta dağıtıcıları, SSK ile Bağ-Kur emeklileri başta pek çok kesimin kazanılmış haklarına darbe indiriyor. Reformdan kazançlı çıkabilecek tek kesim ise, emekli aylığı bağlanmadan şu andaki verilere göre bin 450 YTL olarak hesaplanan, temsil tazminatı almaya başlayacak olan milletvekilleri” dedi.

Taslağın birçok ciddi hata, eksiklik ve yanlışlıkla dolu olduğuna dikkat çeken Doğan, “Reformu sadece sosyal güvenlik açıklarının azaltılması olarak görmek yanlış. Sosyal güvenlik reformunun kabul edildiği gibi, tüm sigortalıların eşit hak ve standartta sosyal güvenceye kavuşturulması düşüncesinden hızla uzaklaşılarak ‘yoklukta eşitlikte’ güvenceye kavuşturulması öngörüldü” şeklinde konuştu.

Diğer yandan, YSMMMO Başkanı İslam Doğan, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı ve kamuoyundan gelen tepkilerin de dikkate alınarak uygulamacı, akademisyen, sosyal taraflar ve konunun uzmanlarından oluşan daha geniş bir kadro ile Tasarı’nın yeniden düzenlenmesi yönünde çağrı yaptı.
Yalova Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı İslam Doğan, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Reform tasarısında ayrıca; Anayasa Mahkemesi’nin kararına (21 Mart 2007 tarihli ve 26469 Sayılı Resmi Gazete) aykırı olarak iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sigortalının “işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere” hükmü getiriliyor. Bu bölüm, uygulamada sigortalının aleyhine sonuçlar doğuruyor. Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar kısıtlanırken yararlanma şartları ağırlaştırılıyor. Aylık bağlama oranı düşürülürken tavan uygulaması getiriliyor. Tasarıda, ‘Aylık bağlama oranı, sigortalının malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için 2015 yılı sonuna kadar % 2,5; 2016 yılı başından itibaren ise yüzde 2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır. Ancak aylık bağlama oranı yüzde 90'ı geçemez’ deniliyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.