Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dağdaki Çiçek Sektöre Kazandırılacak

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, bakanlık olarak tarımsal araştırmalara ayrılan bütçeyi arttırdıklarını belirterek “Tarımsal ar- ge çalışmalarına bakışımız değişti” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2009 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Yalova’da Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün TÜBİTAK desteğiyle hazırladığı ‘Doğal Süs Bitkilerinin Sektöre Kazandırılması Projesi’ konulu toplantıya katılan TAGEM Müdürü Doç. Dr. Burak, tarımsal araştırmalar konusunda 2000’li yılların başından itibaren bütçe kaynaklarını çeşitlendirdiklerini aktardı. 2000 yılında 10 Milyon TL olan ar-ge bütçesini, 2008’de 56 Milyon TL’na çıkardıklarını dile getiren Burak, “4-5 katlık bir artış söz konusu. Ancak yine de bunu yeterli görmüyoruz. Avrupa ve A.B.D’de ayrılan bütçeleri göz önüne aldığımızda bu payın az olduğunu dile getirmeliyiz. Ancak bütçe kaynaklarında artış ve çeşitlilik sağlayarak bu çalışmalara verdiğimiz önemi gösterdik” dedi.

Bakanlık olarak tarımsal ar-ge çalışmalarına karşı bakışlarının değiştiğini dile getiren Burak, “Tarımsal ar-ge çalışmalarına bakışımız değişti. 2003 yılından itibaren tarımsal araştırmaları sadece bakanlık olarak değil kamu- özel sektör- üniversite işbirliğiyle sürdürüyoruz. Bunların da önemli sonuçlarını bu projede olduğu gibi alıyoruz” diye konuştu.

Burak, Anadolu topraklarının büyük bir bitki çeşitliliğine sahip olduğunun altını çizerek şöyle devam etti:

“Anadolu’da 12 bin tür bitki var. Bunların 3905’i endemik. Yani sadece bu topraklarda yetişiyor. Tüm Avrupa’daki bitki türü sayısı ise 12 bin 500. Bunların ise bin 500 kadarı endemik. Ne kadar zengin bir toprak yapısına, bitki çeşitliliğine sahip olduğumuzu siz düşünün. Bu zenginliği sahiplenmek, kayıt altına almak gerekiyor. Biz bunu yapmazsak dağdaki bitkimizi başkası toplar ve ticaretini yapar”

Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye’de İzmir ve Ankara olmak üzere iki gen bankasına sahip olduklarını da ifade ederek “250 bin örnekli bir gen bankasının çalışmalarını sürdürüyoruz. Ankara’da yapılacak bu gen bankasıyla dünyanın en büyük 3. Gen bankasına sahip olacağız. Bu sayede tüm bitki çeşitlerimizin tohumlarını burada tutup araştırmalar yapabileceğiz” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Emin Ergun ise Türkiye’nin süs bitkisi ihracatının her geçen gün arttığını ve 2008 yılında 45 Milyon Dolar’a yükseldiğini kaydetti. Ergun, kesme çiçek ihracatında Antalya’nın ilk sırada olduğunu, Yalova’nın ise iç piyasaya yönelik üretim yaptığını dile getirdi.

Ergun, 2006 yılında başlatılan projeye 7 Araştırma Enstitüsü, 10 üniversite, 16 özel sektör kuruluşunun katıldığını ve TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu vurgulayarak “2006 yılından bu yana çalışan arkadaşlarımız toplamda 200 bin kilometre yol katederek Türkiye’nin dört bir yanını dolaşıp bitki türleri aradılar. Bu çalışmaların neticesinde 50 bin bitkilik bir herbaryum kurumumuza kazandırıldı” diye konuştu.

Toplantıda Yalova Valisi Mehmet Ersoy ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu da birer konuşma yaptı. Toplantı çeşitli sunumlarla devam etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.