Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakkallar Günden Güne Yok Oluyor

Her yerde adeta mantar gibi çoğalan dev market zincirlerinin şubeleri karşısında ayakta durmakta zorlanan Bakkallar, artan maliyetler ve yüzde yüzün üzerine çıkan kira artışları ile günden güne eriyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2023 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Bakkallar Günden Güne Yok Oluyor

Yalova Bakkallar, Büfeciler ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Sertan Şenol acilen Perakende Yasası’nın çıkartılması gerektiğini söyledi.

Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum esnafı da zorluyor. Ancak bakkallar bu ekonomik zorluklarla mücadele ederken bir de her yerde mantar gibi çoğalan dev market zincirlerinin şubeleri nedeni ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu noktada çarpıcı açıklamalarda bulunan Yalova Bakkallar, Büfeciler ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Sertan Şenol perakende yasasının çıkmasını istedi. Bu noktada hükümete defalarca çağrıda bulunduklarını da ifade eden Şenol, “Perakende Yasası 2012 yılından beri mecliste bekliyor. Rafta durmaktan tozlandı. Her seçim sonrasında biz bu yasanın yürürlüğe girmesi gerektiğini defaten dile getirdik. Son genel seçimde yasanın çıkmasından çok umutluyduk ama yine çıkmadı. Bu yasada bazı maddeler de yumuşatıldı. İlk metinde büyük market zincirlerinin hafta sonlarında kapalı olmaları, sabah 10.00’da açılarak 17.00’de kapanmaları gibi talepler vardı. Bu maddeler metinden çıkartıldı. Bunu yumuşatarak bu market zincirlerinin sadece Pazar günlerinde kapalı kalmalarını ve akşam da 20.00’de kapanmalarını istedik. Bu sayede de bizim bakkalımız iş yapsın ve hayatta kalabilsin dedik. Bu marketler yasanın çıkmasına karşı çıkıyor. İstihdam oluşturduklarını söylüyorlar ama aslında koca koca marketleri 1 kişi ile idare ediyorlar. Kendilerini fabrika gibi lanse ediyorlar, ama aslında çok az bir istihdam var. Çalışanları da iş yükü nedeni ile mutsuzlar. Ülkemize bunların hiçbir faydası yok. Hele Yalova özelinde baktığımızda hiç faydası yok. Bunlar Yalova’dan mal almazlar, ne halden sebze alırlar. O da yetmezmiş gibi vergilerini de burada ödemezler. Sadece çalıştırdıkları az sayıdaki personellere ödedikleri asgari ücret Yalova’da kalıyor.

Pandemi döneminde bunların kapalı olduğu zamanlarda bizim esnaflarımız hafta sonlarında iş yaptılar. Ama pandemiden sonra bunlar yine hafta sonları da açıldılar ve esnaf Pandemiyi arar hale geldi. Bu yetmiyormuş gibi her şeyi de satıyorlar. Tekne satan market olur mu? Yani bunlar sadece bakkallara ya da orta ölçekli marketlere değil, tüm esnafa zarar veriyorlar. Ekonomi daraldı. İnsanların alım gücü neredeyse yok. Parası olmayan bakkala gidiyor. Parası olan bunlara gidiyor. Bunlarda fiyatlarını sürekli güncelliyorlar. Ürün rafta 10 TL yazıyor, vatandaş ürünü kasaya götürene kadar fiyat 12 TL oluyor. Bizim bakkalımızda böyle bir şey yok. Ürün bitene kadar esnaf aynı fiyattan ürünü satmayı sürdürüyor. “ dedi.

13 oda başkanı bakana gidiyor
Perakende yasası konusunda talepte bulunmak ve sıkıntıları en yetkili mercie bir kez daha anlatmak için 13 ilin oda başkanı ile Ankara’ya gideceklerini dile getiren Şenol, “O nedenle perakende yasasının çıkmasını istiyoruz. Bu konuyla ilgili önümüzdeki 15 günlük süre içerisinde ilgili bakanla görüşeceğiz. Bölgemiz illerinin de aralarında olduğu 13 ilin başkanları ile birlikte bakanla görüşecek ve yasanın çıkartılması talebimizi bir kez daha ileteceğiz. “ diye konuştu.

“Sigara’dan alınan vergi düşürülsün”
Bakkalların cirosunun büyük bölümünü sigara satışından elde ettiğini ifade eden Şenol, “Yine bakkallarımızın cirosunun ağırlıklı kısmı sigara satışından gelir. Bakkallar ve orta ölçekli marketlerimiz eskiden sigara satışından yüzde 10’a varan oranlarda kar elde ederdi. Bu oran günden güne düşerek bugün yüzde 4,5’e geriledi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken’le görüşmemizde bu konuyu kendisine de ilettim. Devletin sigaradan aldığı yüzde 85’lik vergiyi azaltmasını talep ettik. Mesela yüzde 80 vergi alsın aradaki yüzde 5’lik kısmı da bakkala bıraksın ki bu esnaf da ayakta kalabilsin.” şeklinde konuştu.

Her gün bir üye dükkan kapatıyor
Bu çerçevede her gün odaya bir Bakkalın kapanış verdiğini de sözlerine ekleyen Yalova Bakkallar, Büfeciler ve Tekel Bayileri Odası Başkanı Sertan Şenol,  “Bizim 350 üyemiz vardı. Önümüzde kongremiz var. Kongreye 200 üye ile girebilirsek kendimizi mutlu sayacağız. 3 açılan varsa kapanan 13 tane. Her gün kapanış veren esnaf odamıza geliyor. Üye sayımız her geçen gün hızla düşüyor. Küçük esnaf günden güne eriyor. Ben bu sektöre girdiğimde 800’lerdeydi odanın üye sayısı. Bu bizim için olduğu kadar mahalle kültürü açısından da kötü. Mahalle ortamında bakkal o mahallenin jandarması, polisi, güvenilir kişisidir. Paran yoksa borç alışveriş yaparsın. Paran yoksa gidip borç para bile alırsın. Ama günümüzde mahalle bakkalları yok olduğundan bu güzel kültürü de kaybediyoruz. 100 metre kare alanda 5 tane marketler zincirinin şubesine rastlamak mümkün. Buralarda bakkalların ayakta durabilmesi mümkün değil. “ dedi.

Kira artışı denetlenmeli
İşyeri kiralarında yasal düzenlemeye rağmen yüzde 100’ün üzerinde artışlar yapıldığını söyleyen Şenol, “Kiralar da işyerlerinde yüzde 100’ün üzerinde arttı. Hükümet yüzde 25’in üzerinde artış olmayacak dese de buna ne uyan ne de dinleyen var. İşyeri sahipleri fahiş fiyat artışları yaparak esnafı adeta yok oluşa sürüklüyor.  Esnafın geliri artsa kirası da artsın. Ama baktığınızda Bakkalların geliri düşmüş ama giderler ve özellikle kiralar yüzde 100’ün üzerinde artmış. Bu konuda da devletin mutlaka bir önlem alması lazım. “ diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.