Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova, Bugünde Tigem İle Ülke Gündeminde

Bugün Milliyet Gazetesinde Şükran Pakkan ve Eylem Türk imzalı haberler yer aldı.Milliyet Gazetesi Ekonomi sayfasında ARAP SERMAYESİ TÜRKİYE YOLUNDA “ başlığı ile verilen haber şöyle: ABD'de gerçekleş

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2005 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Bugün Milliyet  Gazetesinde Şükran Pakkan ve Eylem Türk imzalı haberler yer aldı.Milliyet Gazetesi Ekonomi sayfasında ARAP SERMAYESİ TÜRKİYE YOLUNDA “ başlığı ile verilen haber şöyle: ABD'de gerçekleşen 11 Eylül saldırılarından sonra, yeni yatırım alanlarına yönelen Arap sermayesi, Türkiye'de üsleniyor.

Son iki yılda 200'e yakın şirket kurdular. En aktif grup ise Dubai Islamic Bank. Türkiye, ABD'de İkiz Kuleler'ye yapılan terör saldırılarından sonra, yeni yatırım alanlarına yönelen Arap sermayesinin gözdesi oldu. Bölgenin en eski ve en önemli finans kuruluşu Dubai İslam Bankası (Dubai Islamic Bank / DİB) tam anlamıyla Türkiye'ye üs kurmuş durumda. Birleşik Arap Emirlikleri'nde 'petrol şeyhleri'nin paralarını yöneten DİB, ağresif bir yatırım politikası izliyor. Türkiye'de şimdiye kadar 1 milyon dolarlık kredilendirme yapan grubun turizm alanında büyük projeleri var. Türk Telekom'un en iştahlı iki alıcısı da Arap firmalarıydı. Etisalat Konsorsiyumu içinde yer alan Dubai İslam Bankası, Türk Telekom'u Lübnanlı Oger Grubu'na kaptırmakla birlikte, Türkiye için iddialı projeler peşinde koşmaya devam ediyor.

Çalık Holding ile ortak hareket eden grubun Yalova çevresinde çok sayıda turizm yatırımı planı var. Türkiye'de açtığı temsilcilik ile yeni yatırım alanları arıyor. Kuveyt sermayeli Haliç Leasing de Türkiye'de temsilcilik açtı. Yine Kuveytli firma The International Investor, taşıt kiralama şirketi Docar'ı satın aldı. Bu arada dünyanın en büyük cam fabrikalarından biri olan Jebel Ali Container Glass'ın sahibi Sheik Abdul Khalig Saeed, İzmir Seferihisar'da 25 milyon dolara termal tatil köyü kuruyor. Satışa çıkarılan Hilton oteliyle de ilgileniyor. Türkiye'de yeni yatırım alanları ile ilgilendiklerini belirten şirket yetkilileri Türkiye için 500 milyon dolarlık yatırım planları olduğunu açıkladı.
Son iki yıldır çok arttı.

Arap firmaları 2004 yılında Türkiye'de 150'den çok şirket kurdular. Bu yılın ilk altı ayında kurulanlarla birlikte son bir buçuk yıl içinde kurulan şirket sayısı 200'e yaklaştı. Bu hızlı giriş ile birlikte Ortadoğu kökenli firmaların Türkiye'de yabancı sermaye içindeki payı da yüzde 50 artarak, toplamın yüzde 6.7'sine ulaştı.Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerinden Türkiye'ye yatırım ilgisinin son iki yıldır arttığını belirten Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömler Bolat, 'Bu ülkelerin 200 milyar dolar ilave bütçeleri oluştu. Aynı zamanda ithalatları da artıyor' dedi. Gelir senedi, varlığa dayalı menkul kıymet, kura senedi ve sertifikası çıkarıldığı taktirde ilginin daha da artacağını belirten Bolat, 'Bunlar faizsiz enstrümanlar. Dünyada 1.5 trilyon dolarlık körfez sermayesi olduğu söyleniyor. Bunun 400 milyar doları faizsiz enstrüman isteyen sermaye' diye konuştu.

'El konulabilir' korkusu
Ağırlıkla petrol gelirine dayanan ve 'petro - dolar' olarak bilinen Arap sermayesinin büyüklüğü hakkında verilen rakamlar 800 milyar dolar ile 1.5 trilyon dolar arasında değişiyor. Bu para başta ABD olmak üzere, gelişmiş batı ülkelerinin devlet bonolarına yatırımlarda kullanıldı. Reel yatırımlara fazlaca yönelmedi. Ancak, 11 Eylül'den sonra baş gösteren gerginlikler ve hortlayan Arap düşmanlığı, bu sermaye çevrelerinde 'terör finansmanı' iddialarıyla 'paralarına el konulacağı korkusu yarattı. Bu tarihten sonra yeni yatırım alanları arayan Arap sermayesi, Türkiye'deki yatırım fırsatlarını değerlendirmeye başladı.Dubai Islamic Bank (DİB), İslam dünyasının en eski bankası. Sahibi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) veliahtı ve Savunma Bakanı, ünlü Burj El Arab Oteli'nin sahibi olan Şeyh Muhammed. Etisalat Konsorsiyumu içinde Türk Telekom'a talip olmasıyla dikkatleri çeken DİB'in özelliği, Ortadoğulu büyük zenginlerin parasını çalıştırması. Dubai'de 500 oteli bulunduğu belirtilen grubun Türkiye'de temsilcilik açılışına katılan Başkan Yardımcısı Sultan bin Saeed Al-Mansouri, temsilcilik açarak Türkiye pazarını incelemeye aldıklarını, banka almak da dahil birçok alanda yatırım planladıklarını belirtmişti. DİB'in turizm yatırımlarındaki ortağı da Telekom'daki gibi Çalık Holding. Ortaklar, Yalova, Çınarcık, Termal Esenköy, Armutlu ve İznik'te büyük turizm ve sağlık yatırımları yapmak istiyor. Proje kapsamında bir havaalanı yapımı da var. Dubai İslam Bankası Yatırım ve Kurumsal Bankacılıktan sorumlu Başkan Yardımcısı Aref Kooheji de, Türkiye'de birçok kredilendirme çalışması içinde yer aldıklarını, bugüne kadar 1 milyar doların üzerinde kredilendirme yaptıkları açıklamıştı. Türkiye'de telekom ve finans sektörlerinin yanı sıra enerji santralleri, petro kimya, demiryolları, eskiyen kamu binalarının yeniden yapımıyla ilgilendiklerini belirten Kooheji, 'Küçük ama büyük potansiyeli olan şirketlere yatırımı amaçlıyoruz. Biz buraya kenardan bir oyuncu olmaya gelmedik, büyük oyunculardan biri olmak için geldik' demişti.

Çiftlik polemiği

TİGEM arazisine turistik tesis inşası için Dubai İslam Bankası ile protokol yaptığı belirtilen Yalova Belediye Başkanı, dün çelişkili açıklamalar yaptı. Atatürk'ün çiftliği olarak bilinen arazi ile ilgili bu girişim tepki çekti Yalova'nın AKP'li Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu, Atatürk'ün kendi parasıyla kurup, Hazine'ye bağışladığı Yalova Çiftliği'nde turistlik tesis yapılması için Dubaililerle ön protokol imzaladığının ortaya çıkması üzerine birbiriyle çelişen açıklamalarda bulundu. Dün gazetelere yansıyan haberlere göre, Yalova Belediyesi, Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait olan Yalova Çiftliği'ni geçen kasım ayında valilikten istedi. Ancak Tarım Bakanlığı isteği reddetti.

Binicioğlu, bunun üzerine Başbakan Erdoğan'a başvurdu. Ardından Yüksek Planlama Kurulu'nda mart ayında alınan kararla Maliye Bakanlığı'na devredilerek belediyeye tahsis yolu açılan çiftliğin turistlik tesis yapılması konusunda Dubai İslam Bankası ve çalık Grubu ortaklığı ile protokol yapıldı.

'Açmayı planlıyoruz'
Ancak, protokol yapıldığı bilgisini reddeden Binicioğlu, dün, konuyla ilgili farklı açıklamalar yaptı. Anadolu Ajansı'na Hazine'ye ait TİGEM'le hiçbir bağlantılarının olmadığını söyleyen başkan, 'Arazi içindeki harabe durumdaki kampların olduğu 270 dönümlük alanı turizme açmayı planlıyoruz' dedi.
Atatürk'e ait Yalova girişinde bulunan köşkün ise sözkonusu arazide bulunmadığını söyleyen Binicioğlu, Atatürk Köşkü'nün belediye tarafından restore edildiğini belirtti. Binicioğlu Milliyet'in sorularını şöyle yanıtladı;

Çiftliğe turistik tesis yapmak istiyor musunuz?
Yok canım. Orası bana ait değil. Ben oraya nasıl tesis yapayım?

Belediyeye devredilemez mi?
Devredilirse düşünürüm.

Üzerinde yaptığınız bir plan yok mu?
Konuyla ilgili belediyede yaptığımız bir imar planı var. Kültür, eğitim tesis alanı gibi içeriği var. İki ay önce meclisten geçirdik. Yani, siz şunu yapacaksınız demek doğru değil. Olabilir, başka şeyler de düşünüyorum ben. Ama bunları söylemek durumunda değilim.

Ben de söylemek durumunda olmadığınız planlarınızı soruyorum.
Niye merak ediyorsunuz?

Dubai İslam Bankası ile turizm protokol imzaladığınız doğru mu?
Tabi. Yalova'yla ilgili imzaladık. Buranın Atatürk'le hiçbir ilgisi yok. TİGEM'deki plajları halka açtım. Bölgede turistik tesis de olur. Burası Sovyetler Birliği mi?..

CHP'liler tepkili
Hükümetin 'Atatürk'le ilgili ne varsa kaldırmak istendiğini belirten CHP milletvekilleri Güldal Okuducu, Ali Rıza Gülçiçek ve Birgen Keleş, girişime tepki gösterdi. Okuducu, 'İlk okuduğumda tüylerim diken diken oldu. Böyle bir yağma olmaz' dedi. Ali Rıza Gülçicek ise 'Bu sürpriz değil. Kısa bir süre önce de, Heybeliada da, adanın en güzel yerini işgal ederek, yaz okulu diye, kaçak kuran kursları yaptıkları ortaya çıktı' diye konuştu.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, 'Körfez sermayesi istikrar yakalandığı için geliyor. Enflasyon yüzde 10'nun altına düştü, faizler düştü. Daha stabil bir ülke konumuna geldik' dedi.

Çalık, Yalova'da yapmayı planladıkları turizm yatırımları ile ilgili olarak da sorularımızı yanıtladı. Yalova'da planladığınız turizm yatırımlarının kapsamı nedir? Ata'mızın Köşkü'ünün bulunduğu araziyle ilgili hiçbir planımız yok. Hatta köşkün düzenlenmesine sponsoruz. O arazide herhangi bir turizm yatırımı olmayacak. Ama Yalova deprem geçirmiş, sıkıntılı bir şehir. Orada yatırım yapılması için bir davet almıştık, iştirak ettik. Ne yapabiliriz diye arkadaşlarımız çalışma yapıyorlar.

Bu yatırımlarda ortağınız Dubai İslam Bankası mı?
Körfez'den başka yatırımcı gruplar da var. Ama Avrupa da katılabilir.

Yani Atatürk'ün evinin bulunduğu arazi ile bir plan yok...
Hayır.

Atatürk'ün evini koruma gibi bir girişiminiz var mı?
Belediye başkanı ve vali beyle gezdiğimizde sorduk. Onlar da burayı restore ettirmek istediklerini ifade ettiler. Biz de yapabileceğimizi söyledik. Şu anda oranın sponsoruyuz. Saraylar Müdürlüğü'nün eski eserleri tamir eden bölümüne kişi verdik. Onlar şu an çalışıyorlar.

İznik - Armutlu - Çınarcık çevresinde de yatırımlarınız olacağı söyleniyor...
Biz büyük bir grubuz, çeşitli yatırım projelerimiz olabiliyor.

Termal tesis, eko tarım da yapılacak mı?
Yalova'da eko tarım var. Termal turizm var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.