Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Gıda Günü’nde Su Seferberliği Vurgusu

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Armutlu Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen programla temiz suyun ve bu suların tasarruflu kullanımın önemine vurgu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2023 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Dünya Gıda Günü’nde Su Seferberliği Vurgusu

Programda Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ve Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı da birer konuşma gerçekleştirdiler.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında Armutlu Meslek Yüksekokulunda “Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma!” temasıyla bir program düzenledi. Programda, su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir kullanımına yönelik eylemler anlatıldı ve öğrencilere hamsi ve helva ikram edildi. Programa Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdürü ve öğretim üyeleri, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, teknik personeller ve Yüksekokul öğrencileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Tırnakçı, suyun bütün canlılar için hayati ihtiyaç ve vazgeçilemez bir kaynak olduğunu belirterek, “Şu anda Dünya’da 800 milyondan fazla insan yetersiz beslenmeye bağlı açlıkla mücadele etmektedir. Bunun en büyük sebebi, temiz suya erişimde yaşanan sıkıntılardır.” dedi.
Tırnakçı, su kaynaklarının korunarak hakkaniyetli ve verimli şekilde kullanılması için Bakanlığın “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırladığını ve 31 Ocak 2023 tarihinde Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin önderliğinde Ulusal Su Seferberliği başlattığını hatırlattı.
Tırnakçı, su israfını önlemek için toplumda her bireye ayrı ayrı sorumluluk düştüğünü vurgulayarak, “Sebze ve meyveleri akarsuyun altında yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkamak; donmuş yiyecekleri musluk altında çözmek yerine bir gece önce buzdolabında çözülmeye bırakmak, su israfını önlemek için sadece birkaç yöntemden biridir. Bu gibi önlemlerle gelecek nesillere bırakacağımız su mirasımıza sahip çıkmak başlıca görevimizdir.” diye konuştu.

“Suyu sürdürülebilir ve verimli kullanmalıyız”
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar da yaptığı konuşmada, gıdanın insan sağlığı için en önemli faktör olduğunu ifade ederek, “Gıda üretimi için temiz suya ihtiyacımız var. Bu nedenle su kaynaklarımızın verimli ve sürdürülebilir kullanımına dikkat etmeliyiz. Su toprağımıza can, soframıza aş, evimize ışık demektir. Türkiye Yüzyılına Bir Damla Da Sen Ol diyerek herkesi ülkemiz su seferberliğine davet ediyoruz.” dedi.

“Suyun önemi her geçen gün artıyor”
Yalova Üniversitesi Rektörü Mehmet Bahçekapılı ise yaptığı konuşmada, ülkemizin etrafında devam eden savaşlar nedeniyle gıdanın öneminin her geçen gün daha da fazla arttığına dikkat çekerek, gıda ve su tüketimine çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Su ekositem için vazgeçilmezdir”
Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı da Programda bir konuşma gerçekleştirdi. Atçı yaptığı konuşmada, su zengini bir ülke olmadığımızı ve su kıtlığının günümüzün en önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, “Su ekosistem için vazgeçilmez olup değerini iyi bilmek gerekir. Dünya’daki suyun yalnızca yüzde 2,5’inin tatlı su olduğu unutulmamalıdır. Dünya genelinde tüketicilere sunulan gıdaların yüzde 17’si, her yıl çöpe atılmakta ve bu gıdaları üretmek için kullanılan değerli su israf edilmektedir. Aynı zamanda gıda da bizim yaşamımızın olmazsa olmaz parçalarından biri ve en önemlisi. Bu nedenle bugünün bizlere farkındalık yaratmasını temenni ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Yüksekokul öğrencilerine Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, İl Müdürü Suat Parıldar ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı tarafından hamsi ve helva ikramında bulunuldu. Programda ayrıca Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından kurulan stantta su verimliliğine dikkat çekilerek öğrencilere bilgilendirmelerde bulunuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.