Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Avukatların “5 Nisan” Uyarısı

Yalova Barosu “5 Nisan Avukatlar Günü”nü buruk kutladı.Yalova Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Adalet Bakanlığını da uyardı. Yalova Baro başkanı Cemal İnci, yargının

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2006 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Yalova Barosu “5 Nisan Avukatlar Günü”nü buruk kutladı.Yalova Barosu 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Adalet Bakanlığını da uyardı.

Yalova Baro başkanı Cemal İnci, yargının bağımsızlığının giderek yara aldığını belirttiği açıklamasında, CMUK gereği duruşmalara katılan avukatların ücretlerinin devlet tarafından ödenmemesini de eleştirerek “Meslektaşlarımızın büyük özveri ile yürüttükleri ve angaryaya dönüşen hizmetin devam edebilmesi için gerekli yasal ve parasal düzenlemelerin 9 Mayıs 2006 tarihine kadar gerçekleştirilmemesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamındaki tüm müdafi/vekil görevlendirmelerimizi çözüm sağlanana kadar durduracağımızı kamuoyumuzun bilgilerine sunuyoruz ”dedi

Yalova Barosu Başkanı Avukat Cemal İnci, Türkiye’de bağımsız yargıya müdahale edildiğini belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da eleştirerek “Devletin Başbakanı bir rektörün yargılanışına eleştiri getiren, tavrını eyleme döken, yargıya yargılamasında müdahale etmeye çalışan kimselere “Bağımsız yargıya müdahale ediyorsunuz” diyerek bağımsız yargıdan yana olduğunu açıklıyor. Yüksek Yargı Kurumlarından biri olan yüce Danıştay, devletin laik düzeni için bir yargı kararı çıkarıyor; Bu kez devletin Sayın Başbakanı bu Yüksek Yargı kurumuna hitaben “Bu senin işin değildir, bu ulemanın işidir” diyecek kadar yargıya müdahale edebiliyor. Bu yargının neresi bağımsızdır” dedi.

Türk hukuk siteminin giderek yara aldığını sözlerine ekleyen İnci “Yargı Kurumları bilinçli ve sistemli bir şekilde yıpratılıyor, siyasallaştırılıyor. Toplumun güveninden uzaklaştırılmak isteniyor. Yargıç ve Savcılarımız talimat memurları haline getirilmek isteniyor” dedi. İnci açıklamasında ayrıca, İnsan hakları anlayışındaki çağdaş gelişim ışığında 18.11.1992 tarihinde Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda ”müdafi tayini” konusunda düzenlemeler yapılarak, bir suçlama karşısında kalanların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesine uygun olarak bir müdafi hizmetinden yararlanmaları sağlanmış ve bu hizmetin maddi kaynağı da Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun'da gösterildiğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ceza Muhakemesi Kanunumuzun müdafilik görevinin yerine getirilmesinde kabul ettiği ”isteğe bağlı müdafilik” ve ”zorunlu müdafilik” sistemlerinin her ikisi de soruşturma ve kovuşturmanın tüm safhalarında, “adil yargılanma hakkı” ve “adaletin selameti” gereği olarak kişilerin kendi özgür iradeleri ile seçerek vekalet verip ücretini ödeyecekleri bir avukatın hizmetinden yararlanmaları esasına dayanmaktadır. Maddi durumu uygun olmayanlara ise ücreti devlet tarafından ödenen müdafi/vekil görevlendirilecektir. Yasadan ve uygulanmasından kaynaklanan sorunlar giderilmeden 4.12.2004 tarihinde kabul edilip 1.6.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile görevlendirmenin kapsamı ”şüpheli/sanık” tan “şikayetçi” , “mağdur”, “suçtan zarar gören” ve “katılan” a kadar genişletmiş, soruşturma ve kovuşturması bir müdafi/vekil bulunmadan yürütülemeyecek suçlar çoğaltılmış, böylelikle görevlendirilen müdafi/vekil sayısı dört kat artmıştır.

Ayrılan kaynak, görevlendirmedeki bu olağanüstü artış karşısında yetersiz kalmış ve 2005 yılında görev alan meslektaşlarımıza ücretleri ancak 2006 yılında ve 2006 yılı ödeneği tümüyle tüketilerek ödenebilmiştir.17.000 meslektaşımız, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin çok altında belirlenmiş olmasına karşın, üç aydır ücretlerini alamamakta bir kısım zorunlu giderleri de kendileri karşılamaktadır. 2006 yılında yapılacak görevlendirmeler için yaklaşık 150.000.000 YTL ye gereksinim vardır. Sorun 2005 yılı Nisan ayından başlayarak başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili makamlara sunulmuş ancak çözüm sağlanamamıştır.

Meslektaşlarımızın büyük özveri ile yürüttükleri ve angaryaya dönüşen hizmetin devam edebilmesi için gerekli yasal ve parasal düzenlemelerin 9 Mayıs 2006 tarihine kadar gerçekleştirilmemesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamındaki tüm müdafi/vekil görevlendirmelerimizi çözüm sağlanana kadar durduracağımızı kamuoyumuzun bilgilerine saygılarımızla sunarız.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.