Yalova’da Doğal Sit Alanları Titizlikle Korunacak

Bursa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu üyeleri, Yalova’ya gelerek Termal ve Altınova’nın Hersek gölgesinde bulunan doğal sit alanlarında inceleme yaptılar.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Yalova ilindeki doğal sit alanlarının korunmasına yönelik çalışmalar yapılması amacıyla Bursa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu üyeleri Yalova’ya geldiler. Yalova Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü personellerinin de eşlik ettiği komisyon üyeleri Termal ilçesi ile Altınova İlçesi’ne bağlı Hersek bölgesinde incelemeler yaptılar.  Bölgelerde sürdürülen çalışmalarla ilgili Yalova Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkililerinden de bilgiler alan komisyon üyeleri bu bölgelerin korunması için gereken tüm çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü de ifade ettiler.

Bu alanların koruma kurallarını da hatırlatan komisyon üyeleri, “ Doğal sit alanlarında, doğal afet durumunda gerekli acil müdahalelerde bulunulabilecek, madencilik faaliyeti yapılamayacak, taş, toprak, kum alınamayacak, ayrıca toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı gibi malzemeler dökülemeyecek. Kesin korunacak hassas alanlarda koşulları, kapsamı, süresi Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonlarınca belirlenmek şartıyla bilimsel amaçlı araştırma, eğitim ve izleme faaliyetlerine, bilimsel kazı, ortaya çıkarma ve koruma çalışmalarına, alanların korunmasına ve ıslah edilmesine yönelik bilimsel rapor sonucu teklif edilen projeler yapılmasına, güvenlik, uyarı ve bilgilendirme amaçlı levha ve işaretler konulmasına izin verilecek. Yine aynı şartlarda orman yangın yolu açılmasına, ormanların bakım ve onarımı, orman zararlıları ile mücadele edilmesi amacıyla çalışmalar yürütülebilecek, anıt ağaç, grup tescilli ağaçlar ile tescili bulunmayan ağaçların ilgili kurumdan alınacak teknik rapor doğrultusunda bakımı gerçekleştirilebilecek. Ayrıca söz konusu alanlarda ekolojik dengenin devamlılığı ve tozlaşmanın sağlanabilmesini destekleyen arıcılık faaliyetleri yapılabilecek, kuş gözlem kulesi kurulabilecek, bakanlıkça gerekli görüldüğü takdirde bakım çalışmaları ve çevre temizliği yapılabilecek” diye konuştular.

Doğal Sit alanı nedir? Doğal sit, 2863 sayılı Kanunun 3.Maddesinin a bendinde yer alan tanımlara göre; Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır.