Suyumuzun %65’ini Kaybediyoruz

İller Bankası Bursa Bölge Müdürü Ali Ekrem Ayti, Yalova’da kayıp-kaçak oranının yüzde 65’ler seviyesinde olduğunu, bunun Avrupa ülkeleri seviyesine çekilmesi için hazırlanan 500 kilometrelik yeni şebeke hattının yapılacağını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Ayti, geçtiğimiz günlerde yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Yalova’da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayti, Yalova dahilinde İller Bankası’nın 13 projesi olduğunu belirterek, “Bunların 4 tanesi bir fiil İller Bankası tarafından kontrollüğü sürdürülen işler. Bir tanesi Yalova deniz deşarjı, bir tanesi Taşköprü içme suyu. Bir tanesi Termal içme suyu şebeke hatları ve paket arıtma tesisleri. Bir de mekansal planlama işlerinde Koru’nun haritasının çalışma işi var.  Geri kalan 9 işimiz, bunlar belediyelere kredi şeklinde verip belediyelerin ihalelerini kendi yaptığı, kontrollüğünü de kendi yaptığı işler. Genelde alt yapı, asfalt, otopark gibi işleri izleme şeklinde yürütüyoruz. Bütün sorumluluk belediyeye ait biz ödemesinde olur veriyoruz. Toplam bu projelerin bedeli 85 milyon lira civarında. Bugüne kadar da 65 milyonunu harcamış vaziyetteyiz” diye konuştu.500 kilometre yeni şebeke

Yalova için en önemli çalışmanın içme suyuyla ilgili olduğunu aktaran Ayti, şöyle konuştu:

“Asıl olarak Yalova içme suyu projemiz var. Yaklaşık 500 kilometre uzunluğundaki şebeke hatlarının esasında projesi bitmişti. İki deposunda heyelan riski nedeniyle ilave proje çalışmasına gidilmişti. Onlar da bitti.  Yalova Belediyesi’yle yaptığımız görüşmelerde kendileri bizim müşavir firma olarak yer aldığımız Avrupa Yatırım Bankası’yla, Dünya Bankası’ndan kredi almak istediklerini, bu yönde hangisinin daha uygun olacağına dair çalışma yaptıklarını, bu çalışmalar neticesinde mecliste karar vereceklerini bize söylediler. Bu karardan sonra biz de Avrupa Yatırım Bankası ve Dünya Bankası’nın müşavir firması olarak onlarla temasa geçip gerekli çalışmaları başlatacağız.”

Hedef Avrupa seviyesi

Projenin kayıp-kaçak oranının önemli ölçüde düşüreceğini sözlerine ekleyen Ayti, “Proje, kayıp-kaçak oranının çok büyük olduğu Yalova’da, son yıllardaki kuraklık ve iklim değişikliğin de çok büyük bir zaruret doğurduğundan, hemen hemen yüzde 65’e varan kayıpların Avrupa seviyesine, yüzde 15-20’lere çekilmesinde çok büyük fayda sağlayacaktır” ifadesini kullandı.