Sayıştay 8 Adet Yanlış Uygulama Tespit Etti

Yalova Belediyesi ile ilgili olarak Sayıştay Denetçisi tarafından hazırlanan 2018/2019 dönemi sayıştay raporu meclise gelerek okundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

8 adet usule uygun gerçekleşmeyen tespitin yer aldığı raporda sayıştay denetçilerinin bu ve benzeri hatalarla ilgili belediyeyi defalarca uyardığı ancak bunların düzeltilmediği iddia edildi.

Yalova Belediye Meclisi Ocak ayı olağan toplantısında Sayıştay Denetçisi tarafından 2018/2019 dönemine ait olarak hazırlanan rapor okundu. Raporu Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Melahat Yalçın okudu. Sayıştay Denetçisi tarafından hazırlanan raporda ise belediyenin usule uygun olmayan ve hatalı olarak gerçekleştirdiği 8 adet tespit ve bulgu yer aldı. Raporda, “Sayıştay Denetim Raporu’nda 2018/2019 dönemlerini kapsayan bazı tespitler yapılmış. İşyeri açma izni olmadan faaliyet gösteren işyerleri ile ilgili idari para cezası uygulanmamış. Kadrolu işçilerin çoğu yıllık izinlerini kullanamamış ve biriken izinler emeklilik aşamasında toplu izin ücreti olarak ödenerek belediye zarara uğratılmış. Emlak vergi beyannamelerinde büyük bir bölümü ikinci sınıf inşaat kabul edilerek emlak vergisi tahakkuku yapılmamış. Kurum tarafından belediye ve mücavir alan içerisinde kalan mobil ve sabit haberleşme altyapısı veya şebekelerinde kullanılan her türlü tablo ve benzeri gerece ilişkin geçiş hakkı ücretleri tahakkuk ve tahsil edilmemiş. Yine otopark yönetmeliğinin devreye girmesi sonrasında belediye tarafından kullanılmak üzere oluşturulan otopark hesabında biriken 1.5 milyon TL’lik paranın bir bölümünün kullanıldığı da tespit edildi” denildi.

“Samimiyetsizler” Sayıştay Raporunun okunması sonrasında söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Uğur Daban ise, “Bana göre Sayıştay Raporu’nda en önemli nokta, ‘İzleme’ başlığı altındaki vurgulardır. Bu bölümde 8 adet bulgu ve bulgulara yer verilmiş. Ama işin en acı boyutu ise bu bulgularla ilgili olarak sayıştay denetçilerinin belirli yıllarda defaten uyarıda bulunması. Sayıştay bunu 2018 yılından beri üstüne basa basa söylemiş. Ama düzeltilmemiş. Sonra çıkıp, ‘Yalova Belediyesi’ndeki yolsuzluğu biz tespit ettik. Sayıştay neden tespit edemedi’ diyorlar. Sayıştayın tespitlerini uygulamamaları yolsuzlukla ilgili sözlerinde de ne denli samimiyetsiz olduklarının göstergesidir” diye konuştu.