
Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO), yerel esnafın son dönemde yaşadığı ekonomik darboğazı aşması ve finansal kaynaklarını daha verimli yönetebilmesi adına bankalarla olan temaslarını sıklaştırdı. YESO Başkanı Aydın Kacir, Halk Bankası’nın Yalova’daki iki şube müdürüyle bir araya gelerek esnafın kredi erişimi ve borç yönetimi konularındaki taleplerini iletti. Görüşmede özellikle esnafın işleri bozulmadan önce önlem alması gerektiğine dikkat çeken Kacir, "Esnaf bitene kadar, son mermiyi kullanana kadar ne yapacağı konusunda bilgi sahibi değil. Bıçak kemiğe dayandığı noktada esnaf imdat diyor ve parayı nasıl yönetebileceğini bilemiyor. Öncelikli olarak bankamız bize bu konuda yardımcı olacak. Konferans salonumuzda esnafımıza bölüm bölüm yönelik para yönetme politikasıyla ilgili brifingler vereceğiz." şeklinde konuştu.
Esnafın mali açıdan tükenme noktasına gelmeden önce profesyonel destek almasının önemine değinen Kacir, finansman danışmanlığı çerçevesinde planlanan eğitimlerin detaylarını paylaştı. Birçok esnafın işleri tamamen durma noktasına geldiğinde bankalara başvurduğunu ve o aşamada çözüm üretmenin zorlaştığını ifade eden Kacir, "Adam bitiyor, bankaya gidiyor veya kefalete geliyor. Bittiği noktada zaten bankanın yapabilecek bir şeyi yok. Ancak o bitme ışığını gördüğünde ne yapması gerektiğini bilirse, öncesinde tampon hamleler yaparak kendini daha da düze çıkarma yolunda ilerleme kaydedebilir. Esnafımız bu ülkenin can damarıdır ve biz onların kendilerini korumalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı. Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık
Ayrıca kadın girişimciler için de müjdeli haberler veren Kacir, banka yönetiminden pozitif ayrımcılık talep ettiklerini ve bu konuda söz aldıklarını bildirdi. Hiç ticari geçmişi olmayan kadınların kredi taleplerinin genellikle reddedildiğini hatırlatan Kacir, "Kadın girişimcilerimiz ticari hayatları olmadığı için bankalardan olumsuz dönüş alabiliyordu. Halk Bankası şu anda hiçbir geriye dönük bilgi aramaksızın kadınlara destek verme sözü verdi. Kara listede olmamak şartıyla, ilk dükkanını açacak bir kadın girişimcimiz 50 bin ya da 100 bin liralık ihtiyacı için geriye dönük koşul aranmaksızın desteklenecek. Bu pozitif ayrımcılık sözünü aldık." diye konuştu.