Yalova Pazarcılar Odası’nda Seçim Yenilenecek

Yalova Pazarcılar Odası’nda nefes kesen ve sadece 1 oy farkla sonuçlanan başkanlık seçimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla iptal edildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2026 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2026 10:58
yalovamiz.com

Aday listesindeki hukuki eksiklikler nedeniyle alınan kararın ardından gözler yeniden kurulacak sandığa çevrildi.

Yalova Pazarcılar Odası’nda geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ve büyük bir heyecana sahne olan olağan genel kurulda mevcut başkan Orhan Seyfi Kalyoncu 206 oy alırken rakibi Haydar Çelik 207 oyla seçimi 1 oy farkla kazanmış, toplam 525 oyun kullanıldığı seçimde 5 oy ise geçersiz sayılmıştı. Ancak yapılan itiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na taşınan süreçte seçimlerin iptal edilerek yenilenmesine karar verildi. YSK’nın verdiği iptal kararının seçim sonuçlarındaki sayısal dengeden ziyade aday listesindeki hukuki hatalara dayandığı öğrenildi. İtiraz dilekçesinde 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’na göre yönetim kurulunun 7 asil ve 7 yedek üyeden oluşması gerektiği ancak kazanan adayın listesinde yedek üye sayısının 6 kişi olarak yazıldığı, bu durumun hukuken "eksik liste" sayıldığı ve "tam kanunsuzluk" hali oluşturduğu belirtildi.

İtiraz dosyasında ayrıca aday listesinde yer alan bazı isimlerin kanunen zorunlu olan en az 2 yıllık üyelik şartını taşımadığı iddiası da yer buldu. Bu eksikliklerin seçim sonucuna doğrudan etki eden hukuki aykırılıklar kapsamında değerlendirildiği, kısa süre önce Tokat Berberler Odası seçimlerinde yaşanan benzer durumun emsal gösterildiği ve YSK’nın da bu çerçevede seçimi iptal ettiği bildirildi. Kararın ardından oda yönetimi seçim takviminin yeniden belirleneceğini duyururken, yenilenecek seçimlerde aday listelerinin mevzuata tam uygun şekilde hazırlanması bekleniyor.