Okul İdarecileri Ve Rehber Öğretmenlere Diyabet Eğitimi

Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü, okul idarecileri ve rehber öğretmenlere yönelik “Okullarda Tip 1 Diyabet” konulu bir eğitim düzenledi. Eğitimde, çocuklarda diyabetin nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında bilgiler verildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü, okul idarecileri ve rehber öğretmenlere yönelik “Okullarda Tip 1 Diyabet” konulu bir eğitim düzenledi. Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime Yalova İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı’nda görevli birim sorumlusu Uzm. Dr. Nefise Şeker ve Yalova Devlet Hastanesi Diyabet Hemşiresi Derya Taşcı konuşmacı olarak katıldı.

Eğitimde, çocuklarda diyabetin nedenleri, belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında bilgiler verildi. Uzm. Dr. Nefise Şeker, çocuklarda diyabetin en sık tip 1 diyabet olarak görüldüğünü, bu tip diyabette pankreasın insülin hormonunu yeterli miktarda üretemediği için kan şekeri seviyesinin yükseldiğini anlattı. Çocuklarda diyabetin belirtilerinin çok susama, çok idrara çıkma, ağız kuruluğu, aşırı açlık hissi, yorgunluk, kilo kaybı ve sinirlilik olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Şeker, çocuklarda diyabetin teşhisinin kan şekeri ölçümü ve HbA1c testi ile yapıldığını belirtti. Şeker HbA1c testinin son üç aylık dönemde ortalama kan şekeri seviyesini gösterdiğini ve çocuklarda diyabet tedavisinde insülin kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı. Uzm. Dr. Nefise Şeker, Tip 1 diyabetli çocukların günde en az 4 kez insülin yapmaları gerektiğini ve insülin dozunun karbonhidrat miktarına göre ayarlanması gerektiğini kaydetti.

Diyabet Hemşiresi Derya Taşcı ise çocuklarda diyabetin yönetimi için sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizin önemine değindi. Çocukların kan şekerini dengede tutmak için karbonhidrat sayımı yapmalarını ve yemek saatlerine dikkat etmelerini tavsiye etti. Ayrıca çocukların kan şekerlerini düzenli olarak izlemelerini ve hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) veya hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) durumlarında neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirdi.

“Okullarda Tip 1 Diyabet” konulu eğitime katılan okul idarecileri ve rehber öğretmenler ise çocuklarda diyabet konusunda farkındalık kazandıklarını ve okullarında bu konuda daha duyarlı olacaklarını belirttiler. Eğitim sonrasında öğretmen ve idareciler ücretsiz kan şekeri ölçümü de yapıldı.