Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’nın Sıfır Atık Planı Onaylandı

Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Yalova Valisi Muammer Erol’un başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu’na sunulan İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı onaylandı.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2020 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yalova’nın Sıfır Atık Planı Onaylandı

Yalova’da atıkların kaynağında ayrıştırılması ve toplanması ile kaynakların daha verimli kullanımını hedefleyen İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı Yalova Valisi Muammer Erol başkanlığında toplanan Mahalli Çevre Kurulu’nda görüşülerek onaylandı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada ise, “

12.07.2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında hazırlanan ve 09/01/2020 tarih ve 2020/31 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile onaylanan Sıfir Atık Yönetim Planı geçersiz olup ekte yer alan revize edilen İlimiz Beş Yıllık ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planın’ kabulüne ve plan doğrultusunda hareket edilmesine karar verildi. Yönetmelikte yer alan uygulama takvimine göre Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planında (EK-1 ve EK-2) belirtilen sisteme geçiş süreleri esas alınarak sıfır atık belgelerinin alınması ve bu kapsamda çalışmaların sürdürülmesi karara bağlandı. Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planında yer alan EK-3 ‘Sıfır Atık Yönetim Sisteminin Kurulması için Gerçekleştirilecek Kriterler ve Performans izleme’ takvimine göre hareket edilerek bu takvimde yer alan çeyrek dilimlere ilişkin raporların (3'er aylık periyotlar) Mahalli İdarelerce ( Belediyeler ve İl Özel idaresi) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmesine karar verildi” denildi.

“Sürdürülebilir bir çevre hedefliyoruz”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ümit Yılmaz ise, “Yönetilmesi gereken atık miktarının ve çeşitliliğinin zaman içindeki artışı, ‘Sıfır Atık Yönetim Sisteminin’ ilimiz düzeyinden başlayarak ülke çapında uygulanması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda ilimiz düzeyinde İl Sıfır Atık Yönetim Planı hazırlanarak Mahalli Çevre Kurulumuzca onaylanmıştır. Bu planda amaç, il sınırlarında mahalli idareler ile bina ve yerleşkeler tarafından uygulanacak sıfır atık yönetim sisteminin bir bütünlük içinde sürdürülebilirliğini ve verimliliğini sağlamak için bir çerçeve oluşturmaktır. İl bütününde uygulanacak olan Yalova Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı, atık üreticisi bireyler, atıkların oluştuğu bina ve yerleşkelerin yönetimleri, atık yönetimi altyapısından sorumlu mahalli idareler ile atık yönetimi hedef ve politikalarının oluşturulmasından sorumlu idarelerin koordinasyonunda yürütülecektir. Planda, ilimizin yerel özellikleri ve mevcut şartları göz önünde bulundurularak il bütününde ortaya konan hedef ve politikalar doğrultusunda kısa ve uzun vadeli stratejiler belirlenmiştir.  Çevre bilincinin geliştirilmesi ve sıfır atıkla ilgili farkındalığın artırılması, yönetmelik kapsamında yer alan gruplara göre web tabanlı sıfır atık sistemine kayıtların tamamlanması ve bu sisteme faaliyetlerini düzenli bildirmeleri, atıkların yönetilmesi sürecinde eksikliklerin belirlenerek, bu eksikliklerin giderilmesi yönünde tedbirlerin alınması hedeflenmiştir ve kısa vadeli stratejimizin temelini oluşturan hedeflerimizdir. Sürdürülebilir çevre ilkesi doğrultusunda, uygulanabilir düzeyde ve atık yönetiminde kusursuz bir sistem kurularak bütüncül bir yaklaşımla atık yönetimin belli bir düzen içinde yürütülmesi ve bu sayede makro düzeyde çevre kirliliğinin önlenmesi, oluşan kirliliğin de zararlarının azaltılması ise uzun vadedeki stratejilerimizi oluşturan hedefimizdir. Kısa ve uzun vadeli stratejilerimizi belirleyen bu hedefler doğrultusunda planda politikalar geliştirilmesine özen gösterilmiştir. Yalova Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı; Mahalli idarelerce sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, uygulanması ve iş birliği içerisinde çalışılmasını temin etmek, Bina ve yerleşkelerce uygulanacak sıfır atık yönetim sisteminin mahalli idarelerce kurulan/kurulacak sıfır atık yönetim sistemi uygulamalarına entegrasyonunu sağlamak, İl özelinde uygulanacak “Yerel Atık Yönetim Sistemlerinin” oluşturulmasını sağlamak, Sıfır atık yönetim sisteminin sürdürülebilirliğini ve izlenebilirliğini sağlamak ve gerektiğinde de güncellenmesi ve geliştirilmesini sağlamak, Ulusal mevzuat ile uyumlu yerel idari kararların alınmasını sağlamak, üzere Mahalli Çevre Kurulu kararına istinaden oluşturulan komisyon marifetiyle hazırlanmıştır” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.