Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Uluslararası Etkinliğe Ev Sahipliği Yaptı

Yalova İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Bonsai Sempozyumu YTSO Konferans Salonu’nda Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci ve YTSO Başkanı Tahsin Becan’ın katılımı ile gerçekleştirildi.  

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2021 08:25
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2021 08:12
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yalova Uluslararası Etkinliğe Ev Sahipliği Yaptı

Programda konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise Türkiye’nin ilk ve tek Bonsai Müzesi’nin ilin turizmine ve ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını ifade etti.

Yalova Türkiye’nin ilk ve tek Bonsai Müzesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu anlamdaki önemli bir etkinliğe de ev sahipliği yapan 1. Uluslararası Bonsai Sempozyumu değişik ülkelerden ve ülkemizden bu konuda uzmanlaşmış isimleri bir araya getirdi. YTSO Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, YTSO başkanı Tahsin Becan, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi genel Sekreteri Selim Karahan, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Arif Laçin, Yalova kültür ve Turizm İl Müdürü Şeref Tali, DKMP Müdürü Nevzat Alğan ile davetliler katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında sempozyumun açılış konuşmasını İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel yaptı. 

Bonsai sempozyumunun amacı hakkında bilgiler veren Soygüzel, “Türkiye’de çok az bilinen bir sanat Bonsai sanatı. Çok şükür ki Yalova’da bu sanatı icra eden arkadaşlarımız var. Biz de Yalova il Özel İdaresi olarak sayın valimizin riyasetinde ilimize ülkemize bir Bonsai Müzesi kazandırmak amacıyla yola çıktık. Çok az bilinen ama çok elit ve pahalı bir sanat olan Bonsai sanatını önce Yalova sakinlerine ve Türkiye’ye bir tanıtalım ve Bonsai Müzesi kurulmasına yönelik yolculuğumuzu da buradan başlatalım dedik. Dolayısıyla bu sempozyumun yapılış nedeni de bu. Sayın rektörümüz Prof. Dr. Suat Cebeci de her zaman olduğu gibi akademik çalışmalarda olan desteğini bu çalışmada da gösterdi. Yalova Üniversitesi ile birlikte 1. Uluslararası Bonsai Sempozyumu’nu gerçekleştiriyoruz. Ben Yalova üniversitesi Rektörümüze ve Yalova meslek Yüksek Okulumuz bünyesinde bulunan Süs Bitkileri Programına bu sempozyuma gösterdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Termal yolu üzerinde yer alacak
Türkiye’nin ilk ve tek Bonsai Müzesi’nin yerinin Termal yolu üzerinde yer aldığını da dile getiren Soygüzel, “Zaman zaman basında, siyasi çevrelerde, ‘Bonsai meselesi nereden çıktı’ denildiğini de duyuyorum. Yalova ülkemizin en küçük ama en değerli ve önemli illerinden bir tanesi. Çevre bilinci de çok yüksek olan bir il. Arazimizin yüzde 60’ı ormanlarla kaplı. Yalova ayrıca 2 Arboretum’a sahip. Karaca Arboretum bunların en çok tanınanı. Bir diğer ise Dünya’nın en eski Arboretumlarından birisi olan Termal’de ki Atatürk Arboretumu. Bugün Termal işletmesi dediğimiz o alan 1929 yılında kurulmuş bir Arboretum. Dolayısıyla Yalova Dünya’nın en önemli 2 canlı ağaç müzesine ev sahipliği yapıyor. Biz buradan hareketle yeni bir ağaç müzesini ilimize kazandırabilir miyiz dedik. Dolayısıyla Karaca Arboretumu ile Atatürk Arboretumu arasında bir yerde bu müzeyi konuşlandırabilir miyiz diye düşündük. Kadıköy Belediyesi de bu anlamda bize destek oldu ve Termal yoluna cephe bir araziyi bu işe tahsis etti” şeklinde konuştu.

Yalova’nın vizyonu ile bütünleşen bir müze
Yalova’nın doğa ve yeşile verdiği öneme vurgu yapan Soygüzel bu müzenin ilin vizyonu ile de örtüştüğüne dikkat çekti. Soygüzel konuşmasında şu sözlere yer verdi, “Biz İl Genel Meclisi olarak Bonsai Müzesi’nin yapılmasının kararını aldığımızda Yalova Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve İl Özel İdaremizin temsilcileri ile birlikte dünyadaki örnekleri incelemek için İspanya 2 müzeye gittik. Bu gezdiğimiz müzelerden birisinin müdürü pandemi nedeni ile müzenin sadece haftanın 2 günü açık olduğunu söyledi. Ancak 2020 yılında müzeyi 20 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade ettiler. İnsanlar dünyanın her yerinden bu müzeleri ziyarete gidiyorlar. Ağaçlar küçük olduğu için insanlar bu projeyi küçük bir proje olarak algılayabiliyorlar. Ama Yalova’ya hem turizm anlamında hem de ekonomi anlamında ciddi katkıları olacak bir proje olduğunu düşünüyoruz. Bu proje ile birlikte Yalova’nın çevreyi, ağacı, yeşili seven vizyonuna bir katkıda bulunmuş olacağız. Yani Bonsai Müzesi Yalova’nın bu vizyonunu da tamamlayan bir proje”

Teşekkür belgelerini Vali Erol verdi
Ardından Yalova Valisi Muammer Erol tarafından 1. Uluslararası Bonsai Sempozyumu’nun düzenlenmesini sağlayan düzenleme komitesine teşekkür belgeleri ve çiçek sunuldu. Sempozyumun ilk oturumu ise Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Süs Bitkileri Bölümünden Ziraat Yüksek Mühendisi Burak Aslansoy’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi. İlk dersi Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr Vefik Arıca verdi., “Hobi ve Sanat Uğraşlarının İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri”ni anlatan Arıca’yı, Ankara Üniversitesi’nden Sinem Seyhan izledi. Ülkemizden ve yurt dışından gelen uzmanların sırayla sunumlar gerçekleştirdiği sempozyum Bonsai ustaları ile Bonsai Atölyesi çalışması ile son buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.