Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üretici Kooperatiften Daha Çok Destek Bekliyor

Türkiye'nin Kesme Çiçek üretim merkezlerinin başında gelen Yalova'da üreticiler Tarım Kredi Kooperatiflerinin hizmetlerinden yoğun olarak faydalanıyor. Buna rağmen ilaç fiyatlarının piyasanın daha altına çekilmesini talep eden üreticiler, kooperatif ve üretici arasında ki iletişimin de güçlendirilmesini bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2016 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Üretici Kooperatiften Daha Çok Destek Bekliyor

Ülkede tarımsal üretime verdiği katkılarla her zaman çiftçilerin yanında olan Tarımsal Kredi Kooperatifi Türkiye'nin kesme çiçek üretim üslerinden birisi olan Yalova'nın Koru beldesindeki üreticilerinde en büyük destekçisi konumunda. Kooperatiften ağırlıklı olarak ilaç ve gübre alan üreticiler kooperatifin ilaç fiyatlarını daha aşağılara çekmesini de bekliyor.
"İlaç fiyatları piyasanın altına çekilsin"
30 yılını çiçek yetiştiriciliğine verem Kadir Sevim adlı üretici de Tarım Kredi Kooperatifinden destek aldığını vurgulayarak, "30 yıldır süs bitkileri üreticiliği yapıyorum. Aile işletmesi şekilde üretim yapıyoruz. Eşim ve çocuklarımla birlikte kendimize ait seramızda kesme çiçek üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz çiçekleri ağırlıklı olarak iç piyasaya satıyoruz. Dış piyasaya bu bölgeden çiçek sata kimse yok.  Üretim sürecinde Tarım Kredi Kooperatifinin faydalarını görüyoruz. Özellikle gübre ve ilaç konularında kooperatifle çalışıyoruz. Bazı dönemlerde kredi aldığımız da oldu. Tarım Kredi Kooperatifinden beklentilerimizde var. Özellikle ilaç temininde beklentilerimiz oldukça yüksek. Buradaki bir çok üretici ilacını ağırlıklı olarak özel firmalardan almaya başladı. Bunun altında da Tarım Kredi Kooperatifinin ilaç satışlarında ya peşin yada senetle çalışması yatıyor. Öte yandan biz ilaç satış fiyatlarının da piyasa fiyatlarının altına çekilmesinin üreticinin Tarım Kredi Kooperatiflerine yönelmesinde çok etkili olacağını düşünüyoruz" dedi.
"Destek artarsa üretim de artar"
Babasının yanında başladığı çiçek üretimini şu anda ailesi ve çocuklarıyla birlikte sürdüren Tanıl Sevinç adlı üretici de Tarım Kredi Kooperatiflerinin desteklerinin artmasının üretimi de tetikleyeceğini belirterek, "Babadan gelen bu mesleği, çocukluktan beri ailemizle birlikte sürdürüyoruz. Buradaki bir çok işletme gibi bizimde işletmemiz aile işletmesi. Babamda Tarım Kredi Kooperatifinden zamanında çok faydalandı. Şimdide bizler buradan faydalanıyoruz.  Tarım Kredi Kooperatifinden ağırlıklı olarak ilaç ve gübre alıyoruz. Piyasadan daha az karla ilaç satıyorlar.Onun dışında benim sahibi olduğum işletmenin başka çalıştığı kalem yok. Eskiden daha çok iç içeydik. Kredilerde alıyorduk.  Ama artık bunları almıyoruz. Şu anda Tarım Kredi Kooperatifi sadece ilde var. Eskiden ilçelerde de şubeleri vardı. Ulaşmak daha kolay oluyordu. Tarık krediden elbette ki beklentilerimiz var. Bize üretim sürecinde daha fazla destek olmasını istiyoruz. İlacından, gübresine, sera naylonundan gerektiğinde işçi desteğine kadar piyasanın altında destekler vermeliler. Bu destekler artarsa yerli çiçek üretiminde de artış yaşanır. Hollanda toprağı, işgücü olmadığı halde 75 milyar dolarlık çiçek satıyor dünyaya. Bu sektör lokomotif sektör olarak belirlenir buna bir de Tarım Kredi Kooperatiflerinin desteği verilirse çiçekçilik sektörü çok daha ilerilere gider" diye konuştu.
"İletişim arttırılmalı"
Eskiye oranla Tarım Kredi Kooperatifleriyle üretici arasındaki iletişimin azaldığından dert yanan 40 yıllık kesme çiçek üreticisi Bilal Geçkin ise, "Kendimize ait bir seramız var. Kesme çiçek üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu bölgedeki üreticilerin neredeyse tamamı gibi bizim de işletmemiz aile işletmesi. Eşimle ve çocuklarımla 15 yıldır çiçek üretiminden geçimimizi sağlıyoruz. Tarım Kredi Kooperatifi Korudaki işletmelere çoğunlukla ilaç desteği sağlıyor. Üreticiler ilaç almak istediğinde Tarım Kredi Kooperatifine gidiyor. Ancak fiyatlar çok değişken. Bazen piyasanın üzerinde bazen piyasanın altında fiyatlarla satış yapılıyor. Oysa görevi üreticiyi desteklemek olan bir kooperatifin piyasanın altında ilaç fiyatlarıyla üreticinin karşısında olması lazım. Öte yandan özel sektörden ilaç alırken bize vaade tanınırken Tarım Kredi Kooperatifi bunu yapmıyor. Biz daha uzun vadelerle ödemeler yapabilirsek o zaman işletmelerimizin gelişimine daha fazla pay ayırabiliriz. Öte yandan biz Tarım Kredi Kooperatiflerinin üreticiyle iletişimini güçlendirmesini, hizmetlerini daha çok tanıtmasını istiyoruz. Eğer bunlar yapılırsa Tarım Kredi Kooperatifine üye olan üreticilerin sayısının da daha fazla artacağına inanıyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.