Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TRTM Toplum Sağlığında Ciddi Bir Görev Üstleniyor

Yalova Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde görev yapan Psikolog Kıymet Gamze Tepeci Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin vatandaşların yaşadığı ruhsal sorunlarda ciddi destekler sağlayarak toplumsal ruh sağlığının korunmasında önemli bir rol üstlendiğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2017 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
TRTM Toplum Sağlığında Ciddi Bir Görev Üstleniyor

Yalova Devlet Hastanesi bünyesinde hizmetlerini sürdüren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi vatandaşların psikolojik sorunlarının giderilmesinde önemli çalışmalara imza atıyor. Merkezin çalışmaları hakkında bilgiler veren Yalova Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde görev yapan Psikolog Kıymet Gamze Tepeci, "Her yıl 11 Nisan dünya şizofreni farkındalık günü olarak kutlanmaktadır. Şizofreni; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı, genellikle gençlik çağında başlayan bir ruhsal hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı %1'dir. Ancak hasta ve yakınlarının damgalanma konusundaki hassasiyetleri nedeniyle saklanmakta ve sosyal alanlardan, toplumsal faaliyetlerden izole bir yaşam sürmek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle sağlık ekipleri hastaları tespit ve tedavi aşamasında zorlanmaktadırlar. Aynı zamanda uygun tedaviye zamanında ulaşamayan ve yeterli pisko-sosyal destekten mahrum kalan bu hastaların hastane yatışları sıklaşmaktadır. Hastalığın sık alevlenmesi ve yatışların artması hem hastada hem de ailesinde tedaviye olan inancı azaltıp tükenmişliğe sebep olmaktadır. Bu nedenle ağır psikiyatrik bozukluğu olan hastaların tanı, tedavi ve rehabilitasyonu için ülkemiz genelinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri kurulmuştur"  dedi.

Toplum  Ruh Sağlığı Merkezi Nedir?

Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin çalışmaları hakkında da bilgi veren Tepeci, "Toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde ağır ruhsal bozukluğu olan (şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar ve duygudurum bozuklukları gibi kronik ruhsal hastalıklar) hastalara, psiko-sosyal destek hizmetlerinin verilmesi,  takip ve tedavilerinin gerektiğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi, sosyal rehabilitasyonlarının sağlanabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na ait yataklı sağlık tesislerine bağlı olarak faaliyet gösteren merkezlere Toplum Ruh Sağlığı Merkezi denir" diye konuştu.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin hizmetleri nelerdir?
Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin hizmetlerini de özetleyen Yalova Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde görev yapan Psikolog Kıymet Gamze Tepeci, "Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri bir çok hizmeti veriyor. Bunlar; merkez ile ilgili hasta ve yakınlarına işleyiş ile ilgili bilgi vermek, Hastalara bireysel danışmanlık hizmeti vermek, Grup terapisi yapmak, Psiko-sosyal beceri eğitimi vermek, Hastanın durumuna göre uygun olarak resim, el sanatları, müzik gibi uğraşı tedavileri düzenlemek, Hasta ve ailelerine psiko-eğitim vermek, Merkeze devamı sağlanamayan hasta veya yakınlarıyla irtibat kurmak ve merkezin hastayla bağlantısını oluşturmak, Merkeze devamı sağlanan hastaların tedavisine düzenli devam edip etmediğini takip etmek ve Toplumun bilgilendirilmesiyle ilgili ve damgalama karşıtı çalışmalar yapmak şeklinde özetlenebilir" dedi.

Yalova  TRSM nasıl hizmet veriyor?
Kısa adı TRTM olan Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerinin hizmetlerinin nasıl işlediğine de değinen Tepeci açıklamasını şu şekilde tamamladı, "2012 de mart ayında açıldı. Şu anda kayıtlı 263 hasta var. Bu hastaların hepsi ilaç takibi, ev ziyareti, bireysel- aile eğitimi ve ayaktan muayene almakta, isteyen hastalar merkezde rehabilitasyona devam edip uğraşı terapilerinden faydalanmaktadır. Merkezde haftalık yapılan uğraşılar: Merkezde görevli psikiyatri doktoru hastaların muayene, ilaç takibi, bireysel -aile görüşmelerini sürdürmekte.Merkezde görevli psikolog hastaların bireysel-aile görüşmeleri, psikolojik testler yapmakta, psikoeğitim ve sosyal beceri eğitimli grupları sürdürmekte. Merkezde görevli sosyal hizmet uzmanı hastaların sosyal incelemelerini yapmakta, ev ziyaretleri planlamakta, psikoeğitim ve sosyal beceri eğitim grupları sürdürmekte.Merkezde görevli 4 hemşire hastaların ilaç takibi, belli aralıklarla kan tahlilleri, görüşmeleri yapmakta. Hijyen ve beslenme eğitimleri sürdürmekte. Ayda bir gün hastaneden görevli diyetisyenimiz hastaların kilo, beslenme takibini yapıp, beslenme eğitimlerini sürdürmekte. Halk eğitimden gelen resim, el sanatları, spor, müzik ve bilgisayar öğretmenleri her gün kurumda hastalara ders vermektedir. Son olarak unutmamamız gerekenler: Şizofreni tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu tedaviyi sağlık ekibi, şizofreni tanısı almış bireyler ve aileler birlikte yürütmelidir. Günümüzde şizofreni hastalığı ile ilgili psikotik ilaçlar çok gelişmiş bulunmaktadır. Yeter ki şizofreni tanısı almış bireyler ve aileleri şizofreni konusunda uzman psikiyatristle karşılaşsın. İkinci olarak hastaya verilecek ilaç ve dozunun ayarlanması önemlidir. Üçüncü olarak sosyal iyileşme dediğimiz sosyal rehabilitasyon devreye girer. Burada önemli olan şizofreni tanısı almış bireye içgörü kazandırmak ve ailesinin şizofreni konusunda bilgi birikimini olabildiğince arttırmaktır. Sosyal ve toplumsal tedavi, ilaçlarla birlikte uygulanmalıdır. Hastalara psikoterapi uygulamaları gerçekleştirilmelidir. Unutmamalı ki düzenli ilacını alan ve periyodik doktor kontrolüne giden, dolayısıyla ‘normal’ dediğimiz kişilerden hiçbir farklı olmayan şizofreni tanısı almış bireyler hayatın içinde olmalı,  iş sahibi olmalı, toplumda herkesle birlikte yaşamalıdır. Şizofreni hastaları uygun destek ve tedavi olduğunda uyum içinde yaşayan bireylerdir. Bu hastaları ve ailelerini görmezden gelmek, toplum dışına itmek tedavi almalarını ve sosyal uyumlarını bozmaktadır.  Sosyalleşme, hayatın içine karışma en önemli tedavilerden biridir. Bu hastaları toplumdan dışlamak, iş vermemek ve ilişkiyi kesmek onlara verebileceğimiz en büyük zararları verir. Özellikle bu şizofreni farkındalık gününde bu arkadaşlarımızı görmezden gelmeyelim"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.