Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zafer Bayramı Ve Önemi

Yazının Giriş Tarihi: 22.08.2016 15:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.08.2016 15:53

Her Türk, 30 Ağustos’ta Kurtuluş Savaşı Zaferi’nin gururunu yaşar.

Dünyadaki bütün mazlum ülkelerde özgürlüğün meşalesini ateşleyen bu zafer, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlamıştır.

ATATÜRK, 30 Ağustos 1924 günü Dumlupınar konuşmasında zaferin önemini şöyle açıklar:

“30 Ağustos Zaferi, Türk Tarihi’nin en önemli dönüm noktasıdır… Besbelli ki, yeni Türk Devleti’nin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı.”

Önemli Tarihi Günler ve Kurtuluş Günleri, Tarih Şuuru Açısından Önemlidir.

Tarihini bilmeyen milletler, köksüz bir çınara benzerler, en ufak rüzgârda devrilirler.

Bunun için özellikle 19 Mayıs, 23 Nisan, 30 Ağustos, 29 Ekim ve kentlerin kurtuluş günlerinin etkinliklerle kutlanması o toplumda tarih bilincinin kökleşip yerleşmesinde önemli yer tutar.

Bu günler sadece bürokratların katıldığı özensiz ve zevksiz etkinliklerle kutlanırsa, toplumda ve özellikle de öğrencilerde böyle günlere karşı bir soğuma hissi yaratır.

Sıralı tüm makam ve mevkidekiler, sadece öğrencilerin değil, tüm toplumun adı geçen günlere yaklaşımını değiştirmek ve içten katılımını sağlamakla yükümlüdürler. Böyle günler (sadece o kentin protokolüne yapılan ya da sadece o kentin protokolünün katıldığı) alışılmış ve soğuk ritüellerle geçiştirilmemelidir.

30 Ağustos 1922’de Başkumandan Meydan Muharebesi’nde elde edilen zafer, mahalli bir zafer değildir.  İki milletin arasındaki bir savaşın sonunu belirleyen bir muharebe de değildir. Burada kazanılan zafer, son Türk Devleti’nin yaşama hakkının dünyaya tekrar kabul ettirilmesidir.

Özellikle içinde yaşadığımız şartlarda, bu zafer Türkiye’nin her tarafında çok büyük etkinliklerle kutlanmalı, devletin ve milletin ne kadar güçlü olduğu, dosta düşmana gösterilmelidir.

Asla unutmamalıyız:

Mazisine, geçmişteki kahramanlıklarına saygı ve bağlılık gösteren toplumlar “vefa” duygularını muhafaza edebilirlerse, ulu çınarlar gibi toprağa derin kökler salar ve hudutsuz bir yaşama sahip olurlar.

Güçlü milletler, hep tarihin ve zamanın derinliklerine yaslanır ve ondan kuvvet alırlar.

TÜRK MİLLETİ’ NİN ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN!

***

BAYRAK TAKILAN DİREKLER

Türk Bayrağı Tüzüğü Madde 15: Aynı alanda birden çok binaya yerleşmiş bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında tek bayrak çekilir.

Türk Bayrağı Tüzüğü Madde 35: Üç direk bulunan yerlerde Türk Bayrağı ortadaki direğe, üçten çok direk varsa, bina ön yüzüne göre sağdaki direğe çekilir. Bu direklerin hepsine bayrak çekilmesi halinde bayrakların ebadı eşit olmalıdır.

(NOT: Ben bu açıklamayı sık sık yapıyorum. Neden acaba?)

***

GÜNÜN SORUSU:

Trafiğe açık caddelerde yaya kaldırımlarının inşaat nedeniyle kapatılması suç değil midir?

***

ATATÜRK DİYOR Kİ:

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’Nİ KURAN TÜRKİYE HALKINA TÜRK MİLLETİ DENİR! … NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE…”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.