Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğretmenler Günü

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2022 13:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2022 13:55

Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı”’nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”’ni oybirliği ile kabul edilişinin yıldönümüdür.

Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin bazı Arap ülkelerinde her yıl 28 Şubat günü, Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Türkiye’de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün "Millet Mektepleri’ nin Başöğretmenliği" ni kabul ettiği gündür.

ATATÜRK’ ün 100’üncü doğum yıl dönümü olan 1981 yılında onun "Başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verilmişti.

Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşmektedir.

Yönetmeliğin 4’üncü maddesine göre Öğretmenler Gününün amacı;

a) Bütün öğretmenlerin Atatürk inkılâp ve ilkeleri ile Atatürk'ün eğitim ve öğretime ilişkin düşünce ve idealleri doğrultusunda birlik ve beraberliklerini sürekli kılmak, b) Öğretmenler arasındaki sevgi ve saygı bağlarını kuvvetlendirmek ve meslekî dayanışmayı canlı tutmak, c) Mesleğe yeni giren aday öğretmenlerin yemin etmelerini sağlamak, mesleklerinin yüceliği şuurunu vermek, d) Mesleğe ömür vererek emekli olmuş öğretmenlerin hizmetlerini şükranla anmak, e) Öğretmen ve öğretmenlik mesleğinin kamuoyuna daha iyi tanıtılmasını sağlamak ve bu konu hakkında kamuoyunu bilinçli ve duyarlı hale getirmek, f) Öğretmenlik mesleğinin toplumumuzdaki değerini korumak, yüceltmek ve saygınlığını artırmak, g) Öğretmen, öğrenci ve veli bütünlüğünü canlı tutmak, h) Öğretmenlik mesleğinde çevresinde tanınan, sevilen ve üstün başarısı bilinenlerin bu niteliklerini diğer meslektaşlarına örnek olacak şekilde tanıtmaktır.

Aynı yönetmeliğin 21’inci maddesine göre de, her yıl 24 Kasım günü, Öğretmenler Günü olmanın yanında, "Öğretmenlik mesleğine yeni girenlerin yemin etme günüdür."

24 Kasım Öğretmenler Günü'nde öğretmenlik mesleğine yeni girmiş olanlar, kutlama kurullarının yapacakları düzenlemeye göre aşağıdaki yemini ederler.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINA, ATATÜRK İNKILÂP VE İLKELERİNE, ANAYASADA İFADESİNİ BULAN TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNE SADAKATLE BAĞLI KALACAĞIMA; TÜRKİYE CUMHURİYETİ KANUNLARINI TARAFSIZ VE EŞİTLİK İLKELERİNE BAĞLI KALARAK UYGULAYACAĞIMA; TÜRK MİLLETİNİN MİLLÎ, AHLÂKÎ, İNSANÎ, MANEVÎ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİNİ BENİMSEYİP KORUYUP BUNLARI GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIMA; İNSAN HAKLARINA VE ANAYASANIN TEMEL İLKELERİNE DAYANAN MİLLÎ, DEMOKRATİK, LÂİK BİR HUKUK DEVLETİ OLAN TÜRKİYE CUMHURİYETİNE KARŞI GÖREV VE SORUMLULUKLARIMI BİLEREK, BUNLARI DAVRANIŞ HALİNDE GÖSTERECEĞİME NAMUSUM VE ŞEREFİM ÜZERİNE YEMİN EDERİM".

 Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısının çağdaş ölçüler doğrultusunda gelişmesinde, birlik ve bütünlüğümüzün sağlam temellere dayandırılmasında eğitim ve öğretimin rolü gerçekten çok büyüktür.

Nitekim Türkiye’ nin daha parlak yarınlara ulaşmasının eğitim ve öğretime bağlı bulunduğu gerçeğine daima inanan ATATÜRK, hayatı boyunca okul ve okul dışında, çeşitli yaş ve düzeydeki insanlarımızın eğitimine büyük önem vermiş, bu alanda da çağdaş atılımların öncüsü olmuştur.

ATATÜRK’ ün eğitim ve öğretime ilişkin ilke ve düşüncelerini daima aynı inanç ve kararlılıkla yaşatmak, korumak ve yaygınlaştırmak, hepimizin en önde gelen görevi olmalıdır.

Bu hedefe ulaşmada şüphesiz en büyük görev ve sorumluluk fedakâr öğretmenlerimize düşmektedir.

ATATÜRK’ ün, “ Öğretmenler; yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakârlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Sizin başarınız, Cumhuriyet’ in başarısı olacaktır” sözünü anlamı çok büyüktür.

Öğretmenlik yeminini, ATATÜRK’ ün öğretmenler hakkındaki sözlerini bir kere daha hatırlattıktan sonra, hayatlarını kaybetmiş tüm öğretmenlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, yaşayan tüm öğretmenlerimize sağlıklı ve başarılı uzun yıllar diliyorum.

ATATÜRK Diyor ki:

“Ne Mutlu Türk’ üm Diyene!”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.