Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Su Günü

Yazının Giriş Tarihi: 21.03.2022 16:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.03.2022 16:11

Tüm canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu ekosistemin en temel değerleri olan “toprağın, suyun, ormanın ve biyolojik zenginliğimizin” korunması, ıslahı, verimli kullanılması ve yönetilmesi, doğanın hakkı olduğu kadar, sürdürülebilir yaşam ve gelişmenin de ön koşuludur.

Doğal varlıklarımız alınıp satılacak kullanım malı değil, korunması gereken değerlerdir.

Su, aynı toprak gibi yaşamın kaynağı ve temelidir.

Bu nedenle yerüstü ve yeraltı suyumuz, “doğal varlık” kabul edilerek korunmalı, verimli ve ekonomi kullanımı sağlanmalıdır.

22 Mart günü Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında “Dünya Su Günü” olarak ilân edilmiştir.

Bugünün amacı; temiz ve güvenli suya erişememe konusuna dikkat çekmek ve küresel su kriziyle mücadele etmek için harekete geçilmesi gerekliliğini vurgulamaktır.

Türkiye su zengini değil, su azlığı çeken bir ülkedir.

Aynı toprak varlığını korumada olduğu gibi; su varlık ve kaynaklarını korumayı, verimli kullanmayı öngören su varlığını koruma ve yönetimi politikalarına ihtiyaç vardır.

Bu yaklaşım geliştirilirken;

Yeterli ve kaliteli suya erilmenin temel insan hakkı olduğu;

Doğa ve çevrenin korunması ile tüm canlı yaşamının sürdürülebilmesi bakımından, su varlık ve kaynaklarının her koşul ve süreçte korunmasının esas alınması;

Su varlığının ve kaynaklarının kullanım materyali ya da ticari meta olarak değil, korunarak verimli kılınması gereken bir varlık olduğu;

Su varlığından yararlanmada ekosistemin ve toplumun kamusal yararının üstün görülmesi gerektiği;

Su varlığının korunmasının yanında geliştirilmesi, uygun ve ekonomik kullanımının temel devlet sorumluluğu olduğu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu kapsamda; “korumacılığı esas alan, uygun ve ekonomik kullanımın koşullarını belirleyen, varlığın ıslahı ve gelişimi doğrultularını öngören, yararlanma ilke ve kurallarını açıklayan, bütün bunlarla ilgili olarak devletin ve toplumun sorumluluk ve yükümlülüklerini tanımlayan” çerçeve nitelikli bir Su Kanunu öncelikle çıkarılmalıdır.

Su varlık ve kaynaklarının hukuka kavuşturulması kaçınılmaz zorunluluktur.

Elbette tarımsal sulamada da, korumacılık ve su ekonomisi ilkeleri gözetilerek, denetimli sulama sistemleri ülke ölçeğinde uygulanmalıdır.

***

ÇOK KISA GÜNCEL BİR DEĞERLENDİRME:

Kanaatimce ABD, bölgede barıştan yana değil ve Ukrayna’ nın Rusya ile anlaşmasını istemiyor. ABD için bölgede kriz uzarsa Rusya yıpranacaktır.

Bu ortamda Türkiye tarafsız kalmalı, bunun yanında garantörlük gibi argümanlardan uzak durmalıdır; ülke jeopolitiği açısından bu son derece önemlidir!

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun.

NE MUTLU TÜRK’ ÜM DİYENE!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.