Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Biyokaçakçılık Nedir?

Yazının Giriş Tarihi: 18.01.2021 11:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.01.2021 11:41

Ülkemiz sahip olduğu kaynak değerleri ile yabancı araştırmacılar için bir çekim merkezi, geniş bir malzeme deposu olma özelliğindedir. Biyolojik çeşitliliğimiz bilimsel araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici bir hal almaktadır.

Yabani bitki ve hayvanların bireylerinin, tohumlarının, parçalarının, kan veya dokularının yetkili kurumların izni alınmadan yabancılar tarafından doğadan toplanarak yurt dışına götürülmesi “Biyokaçakçılık” olarak adlandırılmaktadır.

Biyokaçakçılık nedeniyle, tür sayısı ve bu türlere ait bireylere ilişkin kaybımız her geçen gün artmaktadır.Örneğin kelebeklerin, arıların doğadan toplanması çiçeklerin polenlerinin taşınamamasına böylece bitkilerin tohum verememesine ve çoğalamamasına sebep olmaktadır. Bitkilerin çoğalamaması bitkilerle beslenen veya barınması ve üremesi bitkilere bağımlı olan diğer türlerin yaşamını tehlikeye atmakla birlikte, tarımsal verimi düşürmekte çiftçinin geçimini olumsuz etkilemektedir.

Sonuç olarak, doğamızdan eksilen her canlı, gelecek kuşakları ülkemizin biyolojik zenginliğinden mahrum bırakmakta böylece ülke refahı ve kalkınmasını sekteye uğratmaktadır.

Yabancılar tarafından veya onlar adına doğadan izinsiz olarak yapılan toplamaya yönelik her türlü faaliyet yasaktır.

Biyolojik çeşitlilik dolayısıyla genetik kaynaklar uluslar arası sözleşmelerle de koruma altına alındığı gibi, ülkemizde de biyokaçakçılığın önüne geçilebilmesi  için çeşitli yasal düzenlemeler mevcuttur.

İlgili kanun ve yönetmelikler gereğince söz konusu biyokaçakçılık vakasına karışan yerli ya da yabancı şahıslara adlî ya da idarî para cezası uygulanmaktadır.

Yanında haritalar, pusula, fotoğraf makinesi, çeşitli küçük elektronik cihazlar, çapa, zıpkın, bağ makası, bıçak, pres tahtaları, pres kayışları, pres kartonları, kurutma kâğıtları, etiketler, kalem, arazi defteri, koliler bulunan bir yabancı bitki toplamak;

Ayrıca atrap, silkme şemsiyesi, çeşitli tuzaklar ve elekle dolaşan bir kişi ise böcek toplamak üzere araziye çıkmış demektir.

Biyokaçakçılık, doğaya zarar vermenin bir başka yoludur!

Canlılarımızı korumak, özellikle yabancılar tarafından izinsiz olarak doğadan toplanmasını engellemek hepimizin vatandaşlık görevidir.

Arazide yabancıların doğadan canlı örnekleri topladıklarını gördüğünüzde hiç vakit kaybetmeden jandarmaya ihbarda bulunun.

Unutmayın: Jandarma İmdat 156’dır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.