Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş Bankası’ndaki Atatürk Hisseleri

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2018 06:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2018 06:12

Atatürk’ ün isteğiyle, 12 Haziran 1932’de 2307 sayılı özel bir kanun çıkartılarak (tek yasal mirasçısı kardeşi Makbule Atadan olmasına rağmen)Medeni Kanunda yer alan, mirasçıların haklarını isteğe bağlı olmaksızın koruyan “Mahfuz Hisse” kavramı, Atatürk için kaldırıldı.

Böylece Atatürk'ün aile üyeleri ve akrabaları, kişisel mirasından yararlanamaz duruma geldi.

Atatürk, çıkarılan bu kanun ile kişisel mirasını dilediği şekilde Türk Milleti’ ne bağışlamanın yolunu açtı.

Atatürk, (Hindistan Müslümanlarının gönderdiği parayla oluşan) mal varlığını, hiçbir zaman şahsî malı gibi görmedi.  Tek kuruşunu bile şahsı için kullanmadı. Çiftlik ürünlerini bile parasıyla aldı. Bunları hep milletinin malı olarak gördü.

Atatürk, 12 Haziran 1937’ de örnek çiftliklerini Hazine’ ye devretti.

5 Eylül 1938 tarihli vasiyetiyle de İş Bankası’ ndaki nakit ve hisse senetleriyle ilgili yeni bir düzenleme yaptı.

Birikmiş parasının ve hisse senetlerinin İş Bankası tarafından faizlendirmesini ve her sene elde edilen kârdan yaşadıkları sürece kız kardeşi Makbule Atadan’ a 1000, Afet İnan’a 800, Sabiha Gökçen’e 600, manevi kızları Ülkü’ye 200, Rukiye ve Nebile’ye 100 lira verilmesini;

Sabiha Gökçen’e bir ev alınmasını ve Makbule Atadan’ ın da yaşadığı süre boyunca Çankaya’da oturduğu evi kullanabilmesini;

İsmet İnönü’nün çocuklarının öğrenimlerini tamamlamaları için gerekli yardımın yapılmasını istedi.

Vasiyet gereği CHP, sadece Atatürk’ ün İş Bankası ‘ ndaki hisselerinin yönetiminden sorumluydu.

Kârdan gelecek CHP’ nin hissesine düşen para, her yıl yarı yarıya Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’ na verilecekti.

Bu uygulama uzun süre devam etti.

Demokrat Parti yönetimi, Atatürk’ ün CHP’ ye bıraktığı İş Bankası’ ndaki hisseleri, 14 Aralık 1953 tarihli ve 6195 sayılı bir kanunla Hazine’ ye devretti.

Fakat Anayasa Mahkemesi, 11 Ekim 1963 tarihli bir kararla bu eylemin, “Atatürk’ ün vasiyetinin iptali” anlamına geldiğini belirterek, İş Bankası’ ndaki Atatürk hisselerini Hazine’ den alıp CHP’ ye geri verdi ve 6195 sayılı kanunu iptal etti.

Benzer bir durum12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra da meydana geldi.

16 Ekim 1981’ de çıkartılan bir kanunla, tüm siyasî partilerle birlikte CHP de kapatıldı. İş Bankası’ ndaki Atatürk hisseleri Hazine’ ye geçti.

1992’ de siyasî partilerin yeniden açılmasına izin verilince, 9 Eylül 1992’ de CHP yeniden açıldı. Böylece İş Bankası’ ndaki Atatürk hisselerinin yönetimi yeniden CHP’ ye geçti.

Günümüzde:

İş Bankası hisselerinin % 40.12’ si, tamamen bankanın Munzam Sandık Vakfı çalışanlarına aittir. Yönetimde sadece müdürler değişir.

İş Bankası’ nın hisselerinin % 28.09’ u, bankanın kurucusu Atatürk’ e aittir. Bu hisseleri Atatürk adına CHP temsil eder, temettü geliri de Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’ na aktarılır. CHP’ nin İş Bankası’ ndan aldığı bir gelir yoktur.

İş Bankası’nın hisselerinin % 31.79’ u, halka açık hisselerdir.

Kararların 6 üyenin oyuyla kabul edildiği İş Bankası Yönetim Kurulu’ nda, 11 üye bulunur. Bunlardan 7 üye banka çalışanlarından, 4 üye de CHP temsilcilerinden oluşur.

İş Bankası’ ndaki CHP hisselerinin, her ne şekilde olursa olsun,  Hazine’ ye devredilmesi açıkça Atatürk’ ün vasiyetinin iptali anlamına gelir.

Bu da çok büyük bir hukuksuzluktur; hukuk devletinin sonu demektir!

T.C. Anayasası ve Miras Hukuku dikkate alındığında, Atatürk’ ün vasiyeti ve İş Bankası hisseleri üzerinde yapılacak uygulama, hukukla garanti altına alınmış temel haklara karşı bir davranışı gösterir.

Bu durumda, Türkiye Cumhuriyeti’ ndeki tüm bireylerin malı, mülkü ve bunları sonradan gelenlere bırakma hakkı tehdit altına girer.

Kanaatimce böyle bir ihlâl karşısında susmak, açılan bu yoldan yarın ortaya çıkacak olumsuzlukları önceden kabul etmek demektir.

Ekonomist Yazar Murat Muratoğlu’ nun konu hakkındaki tespitini paylaşmakta yarar görüyorum:

“ Kamu bankalarının kredi kartı limiti doldu. İktidarın taze paraya ihtiyacı var. İş Bankası’ ndaki CHP’ li üyeler tenkit ediliyor ya… Halen Vakıf Bank’ ta 4, Halk Bank’ ta 3, Ziraat Bankası’ nda 2, İller Bankası’ nda 5 yönetim kurulu üyesi, AKP’ nin eski vekili veya partili…”(Sözcü, 17. 10. 2018)

Hiçbir güç, kanun çıkarılarak, bir çeşit banka devletleştirilmesini çağrıştıran düzenlemeyle, bir bankadaki hisselerin Hazine’ ye devredilmesini, dünyaya anlatamaz. Hele bir de, Türkiye, yabancı yatırım çekmek için ekonomik istikrar peşindeyken…

İnsanın aklına takılıyor değil mi? 16 yıl boyunca kamu bankalarından verilen kredilerin ne kadarı geri döndü? Geri dönmeyen krediler ne oldu? Batık kredi tutarı nedir?

Sonuçta, benim bu konuda asıl merek ettiğim,  Atatürk’ ün vasiyeti üzerinde bir tasarruf hakkı olmayan ve devredilen hisselerden gelen paraya elini süremeyen CHP’ nin Atatürk’ ün mirasına sahip çıkıp çıkamayacağıdır.

Merakla gelişmeleri takip ediyorum.

Hani, bu arada seçimler de yaklaşıyor!

 

ASKERÎ OKULLAR

Askerî okullar sadece Türkiye’ de değil, dünyanın tüm ülkelerinde önemlidir ve titizlikle korunur ve geliştirilir. Örneğin meslek idealizminin kavranıp benimsenmesi açısından askerî liseler çok önemlidir. Askerî liseler, bireylere aidiyet duygusu kazandırır; bireysel ve toplumsal sorumluluğu artırır. Askerî lise öğrencisi, “Bir gün bu ülkenin sana ihtiyacı olduğunda yönetime el koyacaksın” anlayışıyla asla yetiştirilmez.

Askerî liselere uzun yıllardan beri art niyetli sızma olduğu ve bunun da çeşitli siyasî organlarda destelenip teşvik edildiği gerçeği ortadadır. Özellikle bu okullara sızma düşüncesi bile bu okulların önemini gösterir. Askerî liselerin kapatılmasının pratikte buraya sızmak isteyen oluşumun amacına hizmet ettiği kanaati taşıyor ve günümüzde bu okulların kapatılmasının kime ve neye hizmet edeceğinin çok iyi değerlendirilmesinin gerektiğine inanıyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.