Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Lütfen Yanlıştan Geri Dönelim”

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne ait arazinin 113 dekarlık bölümü Millet Bahçesi yapılmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsis edildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2020 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
“Lütfen Yanlıştan Geri Dönelim”

 Bu duruma tepki gösteren enstitü eski müdürü ve Tema gönüllüsü, ziraat yüksek mühendisi Dr. Emin Ergun, “Lütfen bu yanlıştan geri dönelim” çağrısı yaptı.

Atatürk tarafından Türk tarımına hizmet etmesi için kurulan ve o günden beri ülke tarımına yönelik yaptığı araştırma ve geliştirme çalışmaları ile öncü olmayı bilen Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün arazisinin 113 dekarlık (113 dönüm) alanı millet bahçesine dönüştürülecek. 20 Mayıs 2020 tarihli karar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsisi yapılan bu alanın tarımsal araştırma çalışmalarında kullanılmaya devam edilmesini isteyenler ise duruma tepki gösteriyorlar. Bunlardan birisi olan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü eski müdürü ve Tema gönüllüsü, ziraat yüksek mühendisi Dr. Emin Ergun da kararı, “Yanlış” olarak değerlendirdi. Bu yanlıştan dönülmesi gerektiğine vurgu yapan Ergun yaptığı açıklamada şu detaylara yer verdi, “Ulu Önder Atatürk, Ülkede tarımın geliştirilmesi, Türk çiftçisine modern tarım tekniklerinin öğretilmesi amacıyla Türkiye’nin çeşitli yerlerinde araziler satın alınarak çiftlikler oluşturmuştur. ‘Yalova Benim Kentim’ diyerek kente özel bir ilgi duyan Atatürk, 1929 yılında Yalova’da Millet Çiftliği ve Baltacı çiftliği olmak üzere iki adet çiftlik kurmuştur. Bu çiftlikler 1937 yılında bedelsiz olarak hazineye bağışlanmış, 1938 yılında da Devlet Üretme Çiftliklerine devredilmiştir.1961 yılında Tarımsal AR-GE faaliyetlerinde bulunmak üzere Millet Çiftliği arazisi üzerinde bugünkü adıyla Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü kurularak faaliyete geçmiştir. Kuruluşundan itibaren birçok yeniliklere imza atan Enstitü’nün bazı çalışmaları: Eski çeşitler genetik kaynaklarda muhafaza edilmektedir. Meyve ve bağda 1.871, sebze ve mantarda 245 tip ve çeşit, süs bitkilerinde 1.588 takson ve çeşit olmak üzere toplam 3.704 çeşit, tip ve takson gen kaynaklarında muhafaza edilmektedir. Çeşitli ıslah yöntemleriyle yeni çeşitler geliştirilmektedir. 8 Üzüm, 20 Elma, 14 Armut, 25 Şeftali, 9 Nektarin, 7 Kızılcık, 7 Zeytin, 2 Kivi, 1 Fejoya, 23 Kiraz, 4 Vişne, 14 Erik, 2 Kayısı, 10 Ceviz, 5 Kestane, 6 Çilek, 3 Böğürtlen, 3 Ahududu, 2 Bektaşi Üzümü, 3 Frenk Üzümü, 4 Kültür Mantarı, 4 Domates, 5 Biber, 4 Soğan, 5 Bamya, 5 Enginar, 1 Kereviz, 2 Patlıcan, 6 Fasulye, 1 Pırasa, 2 Karpuz, 3 Lahana, 1 Ispanak, 1 Sarımsak, 1 Y.Salata ve 1 Baş Salata olmak üzere melezleme ve seleksiyon çalışmaları sonucunda 67 meyve, 41 sebze ve 6 süs ve tıbbi bitki çeşidi olmak üzere toplam 114 yeni çeşit geliştirilerek üretime kazandırılmıştır.

Yaklaşık 1200 dekar alanda faaliyetlerini sürdüren Araştırma Enstitüsünün, 1474 ada, 12 parselde bulunan 113,4 dekar arazisi üzerinde Millet Bahçesi kurulması için girişimler başlatılmış ve 20 Mayıs 2020 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yazısı ile TOKİ tarafından Millet Bahçesi yapılmak üzere tahsisi yapılmıştır. 1989 yılında söz konusu alan farklı şekillerde kullanıma açılmak istenmiş, konu yargıya taşınmış, Danıştay 6. Dairesi söz konusu arazini Araştırma Enstitüsünde kalmasının kamu yararı olduğuna karar vermiştir. Millet Bahçesi yapma girişimi emsal nitelikte olan Danıştay kararını hiçe saymaktır. Toprak Koruma Kanununa aykırı bir şekilde 1. sınıf tarım arazisi amaç dışı kullanıma açılmak istenmektedir. Dünya’da yaşanan Pandemi nedeniyle tarım sektörünün ne kadar stratejik bir sektör olduğunun tekrar anlaşılmaya başlandığı günümüzde böyle bir karar alınmış olması en basit ifadeyle üzüntü vericidir. Lütfen bu yanlıştan geri dönelim”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.