Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Kara Kilise Tarihi Cazibe Noktası Olabilir"

Vatandaşlar Çiftlikköy'de bulunan Roma döneminden kalma Kara Kilisenin tarihi bir mekan olarak ilin gezilip görülebilecek noktalarından birisine dönüştürülmesini istiyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2019 12:58
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
"Kara Kilise Tarihi Cazibe Noktası Olabilir"

Yalova'nın en önemli tarihi kalıntılarından birisi olan Kara Kilise Çiftlikköy ilçesinde bulunuyor. Ancak yeterince tanıtımı yapılmadığı için ildeki vatandaşların bile bir çoğunun bilmediği bu mekan yeterince tanıtılmıyor da. Vatandaşlar ilçedeki bu tarihi yapının gezilip görülebilecek bir şekilde düzenlenmesini istiyorlar. Bu sayede gerek Çiftlikköy ve gerekse Yalova'ya gelen vatandaşların gezebileceği bir cazibe noktasının daha oluşturulacağını dile getiren vatandaşlar yetkilileri konuyla ilgili çalışma yapmaya çağırıyorlar.

Kara Kilise'nin tarihi
Kara Kilisenin, Roma dönemine ait bir su mimarisi olduğu, Bizans döneminde kilise haline getirildiği, her ne kadar dört köşede kapalı birer mekân halinde bulunan exedraları ile Bizans mimarisinin çok kullanılan bir tipi olan Kapalı Yunan Haçı Planı göstermektedir.Su deposundan kiliseye çevrilmesi nedeniyle apsis kısmı sonradan eklenmiştir. Kara Kilise’nin: kuzey-güney doğrultusunda uzunluğu 13 m. doğu-batı doğrultusunda uzunluğu 10 m.dir. Eksen kalınlığı ise 5.50 m.dir. Görüldüğü gibi, haç şeklindeki yapının kuzey-güney doğrultusu, doğu batı doğrultusundan uzundur. Haçın doğu ve batı kollarının güneyinde, birer köşe odacıkları vardır. Doğudaki odacığın doğuya, haçın doğu koluna ve naosa açılan üç kapısı vardır. Batıdaki odacığın ise batıya ve haçın batı koluna açılan kapıları bulunmaktadır. Sanat tarihçileri, doğudaki odacığın, kutsal yağın saklanması amaçıyla kullanıldığını, batıdaki odacığın ise, bir takım kutsal eşyaları muhafaza etmek maksadıyla kullanıldığını belirtmektedirler. Haçın doğusunda apsis bulunmaktadır. Yapının güneyinde ise nekropol alanı bulunmaktaydı. Kuzey kolu ekseninin her iki yanında da, çıkış açıklığı vardır. 5.50 m. çapındaki kubbe, 8 pencereli bir kasnak üzerinde yer almaktadır. Ancak kubbenin üst kısmı tamamen açıktır. Hemen hemen Kara Kilise’nin de içinde bulunduğu alan, Bizans döneminde Pylai olarak tanınan bir yerleşim yeriydi. Sahilde, dönemin ileri gelenlerinin yazlık sarayları vardı. Varlığı İS.4. y.y.dan beri bilinen Pylai, en güzel günlerini 11 ve 12 . y.y.da yaşamıştı. Günümüzde Başkent 1 Sahil Sitesi’nin hemen batısında bulunan Huzur,  Buşra, Beste Sahil Siteleri’nin önündeki sahilde antik bir liman, bazı su kemeri parçaları ve kalıntıları görülmektedir. Kara Kilise civarında çok sayıda stel çıkarılmış olup, bunların bir kısmı İstanbul Arkeolojisi Müzesi’nde teşhir edilmektedir"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.