Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Kadın Çiftçinin Statüsü Yükselecek"

Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve Dünya Gıda Günü dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Yalova Gıda ve Orman Müdürü Suat Parıldar, " kadın çiftçilerin toplumdaki sosyal statüsünü yükseltmek istiyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2019 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
"Kadın Çiftçinin Statüsü Yükselecek"

Dünya Kadın Çiftçiler Günü ve Dünya Gıda Günü Yalova Gıda ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen törenle kutlandı. Törene Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç ve il protokolü katıldı. Programın açılış konuşmasını Yalova Gıda ve Orman Müdürü Suat Parıldar yaptı. Kadın çiftçilerin statüsünü yükseltmek istediklerini dile getiren parıldar, "Tarladan mutfağa dokunduğu her şeye değer katan bir gün değil her gün hatırlanması gereken siz değerli kadın çiftçilerimiz geride bıraktığımız '15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler' ve '16 Ekim Dünya Gıda Günü' münasebetiyle düzenlediğimiz programımıza hepiniz hoş geldiniz. Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği 1997 de 15 Ekim'i Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak ilan etmiştir.   İlk olarak 18 Aralık 2007 tarihinde Birleşmiş Milletler bünyesinde resmi bir kutlama olarak kabul edilmiş ve dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl 15 Ekim  'Dünya Kadın Çiftçiler Günü' olarak kutlanmaktadır. Bu etkinliğin amacı kadın çiftçilerin toplumdaki sosyal statüsünü yükseltmek, tarımda çalışan kadınların, sorunlarına dikkat çekmek, kadınların tarımdaki etkinliğinin artırılmasını sağlamak, kadın çiftçilerin faaliyetlerinin görünür olmasını sağlamak, tüm dünyada bu günde ortak bir ruh oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Bir ülkenin ekonomisinin gelişmesi için istihdamda kadının vazgeçilmez bir rolü vardır. Tarımsal üretimde etkinliğin ve verimliliğin sağlanması açısından da kadın çiftçilere verilen eğitim faaliyetleri büyük rol oynamaktadır. Tarımsal üretimin her aşamasında aktif bir biçimde yer alan kadınlarımız, kalkınmanın olanaklarından kimi zaman yeteri payı alamamaktadır. İşsizliğin yaygın, eğitim ve sağlık hizmetlerinin sınırlı ve dengesiz dağıldığı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kırsalda kadınların durumu, konumu ve sorunları dikkat çekicidir. Bu sorunlar zaman içinde Kadın Çiftçilere yönelik politikalar oluşturulmasına, kadın çiftçilerin tarımsal üretime daha verimli ve daha iyi koşullarda katılabilmesine yönelik projelerin oluşturulmasına olanak sunmuştur.

Geçtiğimiz günlerde kutladığımız Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl 16 Ekim’i örgütün 1945 yılında kuruluşunu anmak amacıyla ‘Dünya Gıda Günü’ olarak kutlar. Etkinlikler, dünya genelinde 150’den fazla ülkede düzenlenmekte olup, Birleşmiş Milletler takviminin en çok kutlanan günlerinden biridir. Etkinlikler, başta açlıktan ve kötü beslenmeden etkilenenler olmak üzere, herkesin gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmeye erişimi için farkındalığını arttırmayı ve harekete geçmeyi teşvik eder. Dünya Gıda Günü halka güçlü bir mesaj göndermek için önemli bir fırsattır: Bu hayatta açlığı ve her türlü kötü beslenmeyi sona erdirebilir. Açlığa Son veren nesil biz olabiliriz. Ancak bu amaca ulaşmak için herkesin birlikte çalışması gerekir.

Bakanlığımızın Kadınlar Özelinde uyguladığı programlara çerçevesinde ve yerel imkanlar dahilinde İl Müdürlüğümüz birçok konuda Kadınlarımıza Tarımsal alanda projeler geliştirmiştir.  Bu doğrultuda Genç Çiftçi Projeleri ile ilimizde 368 projenin 227 adedi Kadın Çiftçilerimize uygulanmıştır. Bu sayı toplam içerisinde %62’ye karşılık gelmektedir. 2019 yılı içerisinde 'Ek yoncayı al kaliteli sütü projesi kapsamında, 30 kadın çiftçimize toplamda 150 da alanda yonca projesi uygulanmış olup yonca tohumu ve gübresi dağıtılmıştır.

Yine 2018 yılında ‘Uzaklarda Arama, Aronya Meyvesi Yalova’da’’ projesi kapsamında 6 kadın çiftçimize 6 da alanda 1002 adet Aronya fidanı dağıtılarak bahçe tesis edilmiştir.  Aynı şekilde 2018-2019 yıllarında ilimizde İl Özel İdaresi ile ortak yürütülen 'Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında Çilek Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 9 kadın çiftçimize 9 da alanda 45 bin adet çilek fidesi verilmiştir. Ayrıca İl Müdürlüğümüz tarafından projelendirilerek Bakanlığımıza sunulan 'Sera Modernizasyonu Projesi' kapsamında 10 çiftçimizin serası modernize edilmiş, bunlardan 1 tanesi de Kadın Çiftçimize yapılmıştır. Ayrıca Safran, Güneyköy ve Akköy’de Kadın Kooperatifleri kurulması için çalışmalar yürütülmektedir. Yapılan projelerin ve çalışmaların detaylarını az sonra arkadaşlarımız sizlerle paylaşacaklardır. Elinin değdiği her şeyi güzelleştiren emeğini üretime geçiren kadınlarımızın Dünya Kadın Çiftçiler Gününüz ve dünya gıda gününü kutluyor, programımıza teşriflerinizden ötürü şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Müdür Parıldar’ın konuşmasının ardından kadın çiftçilere yönelik yapılan projelerin sunumu Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli Vijdan Yener Karagöl tarafından gerçekleştirildi.

Daha sonra Kadın Çiftçiler başarı hikayelerini paylaştılar. Devlet teşviklerinden dolayı memnuniyetlerini ifade eden kadın çiftçiler Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ettiler.

Konuşmaların ardından protokol mensupları tarafından kadın çiftçilere karanfil dağıtıldı ve günün anısına toplu fotoğraf çektirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.