Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Halk Deprem Konusunda Eğitilmeli”

Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam halkı deprem öncesi, anı ve sonrasında ne yapacaklarının öğretildiği eğitimleri almaya davet etti.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2018 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
“Halk Deprem Konusunda Eğitilmeli”

Karaçam olası bir depremde can kaybını en aza indirmenin halkın bu eğitimleri alması ile mümkün olabileceğini dile getirdi.

Yalova 1999 Marmara Depreminde binlerce insanını kurban verdi. Önümüzde ise en az 17 Ağustos Marmara Depremi kadar yıkıcı olacak bir deprem daha var. Bu deprem son da olmayacak. Ama depremlerin etkilerini azaltmak, ölü ve yaralı sayılarını minimize etmek ise halkın elinde. Bu konuda halkın deprem eğitimi alması gerektiğinin altını çizen MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, “Depremlerde yaşanan ölümlerin büyük bölümü afet öncesi, anı ve sonrasında neler yapılması gerektiğini bilmemek kaynaklıdır” dedi. Halkı MAG-DER tarafından verilen ücretsiz eğitimlere davet eden Karaçam, “Dünya ve Türkiye son aylarda beşik gibi sallanıyor. Halk deprem konusunda eğitilmeli deprem öncesinde deprem sırasında ve deprem sonrasında nelerin yapılacağı konusunda bilgilendirilmelidir. Deprem bölgesinde yaşayan insanlar Deprem Afet planlamasını yapmalıdır. Deniz kıyısındaki oturan insanlar deprem sırasında denizde oluşabilecek büyük dalgalara hazırlıklı olmalıdır.

‘’Yalova ilimiz, bulunduğu deprem bölgesinin sonucu olarak tarih içerisinde birçok yıkıcı felaketle karşı karşıya kalmıştır. Bunlardan en yıkıcı olanları; Marmara Denizi’nde Adalar yakınlarında 10 Eylül 1509’da olan 4000 den fazla kişinin öldüğü ve 1000 evin yıkıldığı (6,9 - 7,4)büyüklüğündeki Büyük İstanbul depremi, Marmara Denizi’nin doğusunda 22 Mayıs 1766 Perşembe sabahı olan 6000’denfazla kişinin öldüğü İstanbul depremi, yakın tarihte bu bölgede Adapazarı merkez üssü olmak üzere 1943, 1957, 1967 yıllarında olan şiddetli depremler ve en son olarak 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan ve merkez üssü Gölcük olan 7,4 büyüklüğündeki depremdir. Ülkemizde bu kadar üzüntüye, bu kadar ekonomik yıkıntıya sebep olan bu felaketin etkilerinin azaltılabilmesi, meydana gelen doğrudan ve dolaylı zararların minimize edilmesi ancak deprem afetine karşı alınacak önlemlerle mümkündür” dedi.
“İlk müdahaleyi kendimiz yapacağız”
Karaçam beklenen depreme karşı ne kadar fazla insan eğitim alırsa zararın o denli düşeceğinin altını çizerek sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu tedbirler çerçevesinde; Hazırlıklı olma, müdahale ve acil yardım, iyileştirme ve rehabilitasyon, zarar azaltma gibi bilgileri katılımcılara veriyoruz.

Yalova MAG-DER olarak zazırlık aşamasında Eğitim kısmını üstlenmiş öğrenci ve halka afet bilinç eğitimleri vermekte bu eğitimler yerelden desteklenmeli daha çok kitlelere ulaşmak için gerekli destek sağlanmalıdır.

Müdahale ve kurtarma;  Bu bölgede deprem olacak. Yirmi milyon insan etkilenecek. Türkiye deki yardım ekipleri İstanbul’ a bile yetmeyecek Yalova ya belki de hiç arama kurtarmacı gelmeyecek ve Yalova da bizler kendi yağımızla kavrulmak zorundayız. Kurtarma Ekipleri Özellikle Mahalle bazında Örgütlenmiş Mahalle afet gönüllüleri Ekipman, Eğitim aşamalarında desteklenmeli.

Afetlere önceden hazırlıklı olmak, afet yönetiminin başarısının en önemli faktörüdür.

Hazırlıklı olabilmek için ise karşı karşıya olunan riski hesaplayabilmek, riski yönetebilmek ve karşılaşılacak zararı en az düzeyde tutabilmek gerekmektedir. Enkaza ilk müdahaleyi her zaman yerel halk yapar.  Doğal afetlerde çok kritik saatler olarak nitelendirilen ilk müdahalenin yerel imkânlar kullanılarak yapıldığını ve en çok hayatın da bu zaman zarfında kurtarıldığının yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Kurtarmaların yüzde %75’i bu zaman diliminde gerçekleştiriliyor. O yüzden afet bölgelerindeki insanların temel afet bilinci eğitimi almış olmalarının büyük önemi var.

Mahalle afet Gönüllüleri her üç aşamada hep görevdedir. Deprem öncesi eğitimler vererek halkı afetlere hazırlar. Afet anında arama kurtarma yapar. afetten sonrada bulunduğu yerde yenden yapılanmada etkin rol alır. Geçmişteki acıları hatırlayalım. Depremi unutmayalım. Ama her an depremle yaşamayalım. Yaşamımızı bozmadan deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılacakları öğrenelim, öğretelim, afet bilinç eğitimlerini alalım. Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği bir aile ve dostluk paylaşma kurumudur. Eğitimler 36 saat içerisinde ilk yardım, yangın, afet psikolojisi, telsiz, arama kurtarma eğitimlerini kapsamaktadır. Gelin bugün kendinize bir iyilik yapın deprem de daha bilinçli daha çok bilgili olmak için bir adım ileri atlayın.  Mahalle Afet Gönüllüsü olun doğru bir yol alın!.. Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği arama kurtarma da öncü bir sivil toplum kuruluşudur. Çare sizsiniz! Eğer örgütlenmez, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmanız gerektiğinizi bilmezseniz, çaresiz kalırsınız!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.