Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Grip Hastalığına Dikkat

Yalova Sağlık İl Müdürü Vekili Yıldırım Temir, soğuk kış günlerinin başlaması ile birlikte artan grip vakalarına karşı vatandaşları uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 18.01.2020 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Grip Hastalığına Dikkat

Kış ayları geldi, havalar soğudu. Soğuk günler beraberinde hastalıkları da getirdi. Kış denince akla ilk gelen hastalık olan Grip ise insanları yatağa düşürmeye devam ediyor. Bu konuda vatandaşlara altın değerinde uyarılarda bulunan Yalova Sağlık İl Müdür Vekili Dr. Yıldırım Temir, “Grip özellikle kış aylarında (aralık, ocak, şubat, mart) daha sık görülen ve influenza virüslerinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Mevsimsel özellik gösteren hastalık daha çok üst solunum yollarını tutar. Hastalığın belirtileri arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, yorgunluk, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırık ve kuru öksürük bulunur. Ateş çoğu kez 38°C’nin üzerindedir. Belirtiler genellikle 2-3 günden sonra hafifler” dedi.

Temir uyarılarında şu detaylara yer verdi,  “Grip çok kolay ve hızlı bulaşan bir enfeksiyondur. Kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde virüs su damlacıkları halinde havada yayılır. Aynı ortamda bulunan kişilerin bu havayı solumasıyla virüs  solunum yollarına girer ve buraya yerleşir. Böylece sağlıklı kişi de bu enfeksiyonla tanışmış olur. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 2 gündür. Grip (influenza) tedavisinde antibiyotikler etkili değildir ve çoğu zaman gereksiz olarak kullanılmaktadır. Gereksiz antibiyotik kullanımı, bakterilerde direnç gelişimine neden olarak bazı enfeksiyonların tedavisini geciktirdiği gibi tedavi masraflarını da artırmaktadır. Antibiyotikler, hastalık sırasında ikincil olarak görülen bakteriyel enfeksiyonlar (sinüzit, zatürre ve orta kulak iltihabı gibi) geliştiğinde kullanılmalıdır. Bol sıvı alımı ve istirahatın tedavide önemli yeri vardır. Bolca sıvı gıdalar alınmalı, sebze ve meyve tüketilmelidir. Parasetamol ve diğer antigribal ilaçlar doktor gözetiminde kullanılabilir. Mevsimsel grip ülkemizde ve dünyada her yıl milyonlarca insanı etkilemekte ve oldukça fazla sayıda hastane yatışlarına ve ölümlere neden olmaktadır. Ülkemizde grip hastalığını izlemek, olası salgınları önceden fark etmek, grip virüsünün yaygınlığını ve tiplerini tespit etmek, elde edilen bilgilerle ülkemizi dünya genelindeki bilgiler ile birlikte değerlendirmek ve sonuç olarak vatandaşlarımızı gripten korumak amaçları ile Sağlık Bakanlığımız tarafından İnfluenza sürveyans programı yürütülmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan grip.gov.tr web adresinde vatandaşlarımızın yararlanabileceği son derece pratik ve faydalı bilgiler mevcuttur. Son günlerde Yalova’da grip salgını olduğu ve çok sayıda insanın bundan etkilendiği yönünde Müdürlüğümüze bilgiler ulaşmaktadır. Grip ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmektedir. Mevsimsel bir özellik arz eden grip hastalığının vaka sayılarında, her sene kış aylarında olduğu gibi bu yılda artış gözlemlenmektedir. Vaka sayılarındaki bu artışın önceki yıllarla karşılaştırması yapıldığında sıra dışı bir durumun olmadığı, hastalık hızının olağan seyrettiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte grip hastalığına yönelik koruma ve kontrol önlemlerinin uygulanmasına ve hastalık hızlarının takibine hassasiyetle devam edilecektir”

“Grip aşısı olun” 

Yalova Sağlık İl Müdürü Yıldırı Temir Grip hastalığına karşı alınacak olan tedbirler hakkında da bilgiler verdi. Temir, “Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk altındaki insanların her yıl grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir. Grip nedeniyle ciddi hastalık riski taşıyan belirli gruplar mevcuttur ve bu gruplar için korunma büyük önem taşır. Bu sebeple 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, Kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananların grip aşısı bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.