Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Engelli Bireyin Sorunu Bir İnsan Hakları Sorunudur”

Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan, 6 Ekim Cerebral Palsy Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. Arslanhan, “Engelli bireyin sorunu bir insan hakları sorunudur” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2019 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
“Engelli Bireyin Sorunu Bir İnsan Hakları Sorunudur”

Cerebral Palsy Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınlayan Türkiye Spastik Engelliler Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan ülkede ki 9 milyon engelli bireyin büyük bölümünü spastik bireylerin oluşturduğunu dile getirdi. Cerebral Palsy'li çocukların, doğru bakım, tedavi ve eğitimle yaşamlarını diğer bireyler ile birlikte, toplumla iç içe bir şekilde ‘eşit ve onurlu’ bireyler olarak sürdürebilmelerinin mümkün olabileceğine vurgu yapan Arslanhan, “Dünya’da 50 ülkede, 450’den fazla sivil toplum kuruluşunun desteklediği bu anlamlı günde hep birlikte hareket ederek toplumda Cerebral Palsy’ye daha fazla dikkat çekmek üzere çaba sarf edeceğiz. Sizlerin de gücüyle Cerebral Palsy ile yaşayan çocuklarımızın, gençlerimizin ve ailelerimizin hayatlarını kolaylaştıracağımıza inancımız tamdır.

Dünyada Cerebral Palsy ile yaşayan yaklaşık 18 milyon insan var, her sekiz saatte bir Cerebral Palsy’li bebek dünyaya gelmektedir. 350 milyon insan ise Cerebral Palsy sendromlu bir çocuk veya yetişkinle yakın ilişki içerisinde. Ülkemizde de toplam 9 milyon engellinin büyük bir bölümü spastik bireyler oluşturmaktadır. Cerebral Palsy, bebek ve çocuk beyninde oluşan bir hasara bağlı kalıcı duruş, hareket ve denge kusuru olarak tanımlanmaktadır. Beyindeki zedelenme ilerleyici değildir, ancak çocuğun yürüme, denge kurma ve hareketlerindeki güçlük zamanla artabilmektedir. Bununla birlikte, beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarında eğitim ve rehabilitasyon uygulanarak bu alanlara işlevsellik kazandırılabilmektedir. Yani, halk arasında 'spastik çocuk' olarak bilinen Cerebral Palsy'li çocukların, doğru bakım, tedavi ve eğitimle yaşamlarını diğer bireyler ile birlikte, toplumla iç içe bir şekilde ‘eşit ve onurlu’ bireyler olarak sürdürebilmeleri mümkündür.

Türkiye Spastik Engelliler Federasyonumuz, bütün spastik bireylerin sosyal, ekonomik, kültürel, sportif, hukuki ve mesleki yönden toluma ve çalışma hayatına kazandırılması, ortak hak ve menfaatlerinin korunması amacı ile 2005 yılında kurulmuştur. Spastik bireylerin hakları için mücadele veren ve bu alanda ülkemizin çeşitli bölgelerinde çalışmalar yapan Spastik derneklerin en üst çatı örgütü Türkiye Sakatlar Konfederasyonunu oluşturan 5 Federasyondan birisidir.

Engellilere ve insan haklarına yönelik uluslararası sözleşmeler ışığında tüm yasal düzenlemelerin yapıldığı ülkemizde, hala daha toplumsal farkındalık yolunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Toplumumuzun %55'i Engellilere acıma hissiyle bakmakta, %21'i engellileri önemsememekte, %10'u engellileri toplumun sırtında yük olarak görmekte, Toplumun %70,'lik büyük bir bölümü ‘engelli’ komşu istememektedir.

“Bir günlüğüne Yeşil rengi kullanın”
Yeşil rengin Cerebral Palsy rengi olarak tüm dünyada kabul edildiğini vurgulayan Arslanhan vatandaşlara şu öneride de bulundu, “Dünya’da 50 ülkede, 450’den fazla sivil toplum kuruluşunun desteklediği bu anlamlı günde hep birlikte hareket ederek toplumda Cerebral Palsy’ye daha fazla dikkat çekmek üzere çaba sarf edeceğiz. Sizlerin de gücüyle Cerebral Palsy ile yaşayan çocuklarımızın, gençlerimizin ve ailelerimizin hayatlarını kolaylaştıracağımıza inancımız tamdır. Bildiğiniz üzere dünya genelinde ‘yeşil’ Cerebral Palsy rengi olarak kabul görmektedir. Yeşil; filizlenme, büyüme ve yaşamın yenilenmesi ile ilişkili bir renktir. Bu bağlamda Cerebral Palsy farkındalığı için yürüttüğümüz tüm etkinliklerde ‘yeşil’ rengini kullanmayı önemsiyoruz. Bu yıl yeşilin kullanımını yaygınlaştırmak üzere farklı alternatif hazırladık. Bu gün dolayısıyla Yeşil giyinin, yeşil giyinerek yeşil takarak Cerebral Palsy farkındalığına dikkat çekin. Logonuzu Yeşil yapın, firmanızın losusunu veya profilini bir günlüğüne yeşil yapın. Yeşil ışık yakın, 6 Ekim haftası boyunca kurumunuzun veya evinizin bahçesini yeşil ışık ile aydınlatın”

“Toplumun destek vermesi lazım”
Cerebral Palsy ve bu rahatsızlığı taşıyan bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm bulmak için toplum desteğinin şart olduğunu vurgulayan Arslanhan, “Sizler de bu kampanyaya katılabilir, paydaşlarınızın destek vermesini sağlayabilirsiniz.  En büyük gayretimiz biricik çocuklarımızın hayatta daha fazla yer almalarını sağlamaktır. Engelli bireyin sorunu bir insan hakları sorunudur. Çağdaş demokrasi anlayışına göre çağdaş toplumlarda, artık insanların fakir, cahil, engelli, genç, yaşlı, kadın ya da erkek olmaları, onların haklarını kullanmalarını engellememektedir. Bu nedenle, bedensel veya zihinsel engeli olanların sorumluluğu, teorik olarak sadece ailelerine değil, aynı zamanda topluma ve ülke yönetimlerine de düşmektedir. Engellilerin sorunları salt, ekonomik yaklaşımlarla, maaş bağlamak vb. açılımlarla çözülemez, sosyal, kültürel, siyasal hakları verilmeden, engelliyi birey olarak kabul etmeden, ne yoksulluktan ne de yoksunluktan kurtarabiliriz. Tek başına yasal düzenlemeler, sorunları çözmez, tam tersine sorunların çözümsüzlüğünü de içinde barındırır. Önemli olan o yasaların sokakta ve sokaktaki kişi tarafından ne kadar algılanabildiği ve uygulanabildiğidir. Engelli bireyin yaşadığı sosyal dışlanma, eşitsizlik, ayrımcılık gibi sorunlar, diğer dezavantajlı grupların yaşadıklarından ayrı düşünülemez” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.