Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Diyabete Mavi Halka İle Dikkat Çektiler

Yalova Halk Sağlığı İl Müdürlüğü personeli Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Müdürlük personeli giydikleri mavi kıyafetler ve oluşturdukları mavi halka ile diyabete dikkat çektiler.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2015 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Diyabete Mavi Halka İle Dikkat Çektiler

Her yıl 14 Kasım tarihinde gerçekleştirilen Dünya Diyabet Günü etkinlikleri ile halkın diyabete karşı duyarlılığının arttırılmasına çalışılıyor. Bu kapsamda Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından belirlenen temalara bağlı kalınarak ülkelerde ve illerde etkinlikler gerçekleştiriliyor. Yalova Halk Sağlığı İl Müdürlüğü de 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Temaya uygun olarak mavi kıyafetler giyen personel sağlık çalışanlarının yakasına ise mavi kurdeleler taktılar. Konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu bilgilere yer verildi, "14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” etkinlikleri kapsamında Müdürlüğümüz tarafından Uluslararası Diyabet Federasyonunun belirlediği “Diyabet Salgınını Durduralım” sloganıyla diyabette erken teşhisin önemi, diyabette sağlıklı bir yaşam sürdürmek ve diyabette fiziksel aktivitenin önemini vurgulamak amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli tarafından mavi renkli kıyafetlerle mavi halka oluşturuldu. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli farkındalık oluşturmak tüm gün boyunca diyabetin simgesi olan Mavi kurdeleyi takarak çalıştılar"



"Eğitim Çok Önemli"

Diğer yandan Yalova Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. İbrahim Dedecan'da Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. "Diyabette tedavi, hastanın eğitimi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivitedir" diyen Dedecan mesajını şu şekilde sürdürdü;
"Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı 2010-2014,2015-2020 kapsamında; diyabetin önlenmesi, diyabetli hastaların yeterli ve uygun şekilde eğitim almaları ve tedavi edilmelerinin sağlanması ve diyabete bağlı görülebilecek hastalıkların ve ölümlerin azaltılması amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu bağlamda diyabetle mücadelede toplumda farkındalığı arttırmak amacıyla her yıl ‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ çeşitli farkındalık faaliyetleri yapılmaktadır.

Diyabet (Şeker hastalığı), neden olduğu sorunlar ve görülme sıklığının artması sonucunda tüm dünyada önemi gittikçe artan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Diyabet sıklığındaki bu artışın en önemli nedenleri sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve bunlarla ilişkili olarak obezitenin artmasıdır. Şeker hastalığı, vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli insulin hormonu üretememesi ya da ürettiği insülin hormonunu yeterli bir şekilde kullanamaması sonucunda ortaya çıkan ve yaşam boyu süren kronik bir hastalıktır. Şeker hastalığının belirtileri çok su içme, sürekli açlık hissi, sık idrara çıkma, kilo kaybı, ciltte kuruma, halsizlik, çabuk yorulma, yaraların geç iyileşmesi, bulanık görme gibi belirtiler olmakla birlikte hiçbir açık belirti de olmayabilir. Teşhisi için idrar ve kanda çeşitli testler yapılır. Şeker hastalığının tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak, kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemek ve şeker hastalığı seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) kalp hastalığı, inme, böbrek ve göz hastalığı, sinir hasarını önlemek veya geciktirmek böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir. Diyabetlinin tedavisinde olumlu yönde uygulanacak yaşam tarzı değişikliğinin yerini tutacak hiçbir ilaç yoktur.

Diyabette tedavi; hastanın eğitimi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivitedir. Tedaviye her hastada teşhis konulduğu anından itibaren başlanmalı, hastalığın kontrolü ve tedavinin başarısı için hastaya diyabet nedenleri, tedavi seçenekleri, beslenme ve egzersizin önemi, özbakım, kan şeker düzeylerinin takibi, tedavi uyumu, beklenmeyen durumlarla başa çıkma, gibi konularda eğitim verilmelidir. Diyabetli bireylerde beslenme tedavisi kişiye özgü olmalı kişinin fiziksel aktivite, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır. Tip 2 diyabetten korunmak için; boya uygun vücut ağırlığı hedeflenmeli ve bu ağırlığın korunmasına çalışılmalı, yeterli ve dengeli beslenmeli, fiziksel olarak aktif olunmalı, sigara kullanılmamalı ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Diyabet hastalarında egzersiz; şeker oranını dengede tutmak, hızlı şeker düşmesi veya yükselmesini önlemek, kilo alımı veya kaybını önlemek ideal kiloya ulaşmak için gereklidir. Egzersiz programına başlamadan önce planlanan egzersiz çeşidi ve süresi ile ilişkili olarak mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Fazla enerji gerektiren egzersiz türlerinin kan şekerini aşırı düşürebileceği unutulmamalı egzersize gerekli kontroller yapıldıktan sonra başlanmalıdır. Şeker hastalığı olan çocukların okul yaşamı boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için öğretmenler ve aileler yakın işbirliği içinde olmalıdır. Şeker hastalığı olan kişilerin cilt bakımı, tırnak bakımı, insülin yapılan yerler ile ilgili özel bakım ve bakım bilgileri ile ilgili eğitilmeleri önemlidir. Özellikle ayak bakımı çok önemsenmeli, her akşam ayaklar ılık sabunlu su ile yıkanıp, çok iyi kurulanmalıdır. Ayakta görülen cilt kalınlaşması ve çatlamalar ayak parmak aralıkları hariç uygun bir kremle yumuşatılmalıdır. Tırnak kesimi için banyodan sonra tırnaklar yumuşak iken tırnak düz olarak kesilmeli, ayak tırnakları çok dipten kesilmemelidir. Vücutta görülen en ufak bir yara bile kendiliğinden düzelir diye beklenmemeli hemen doktora danışılmalıdır"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.