Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Çocuklarımıza Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmalıyız”

Yalova Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı okulların açılması ile birlikte ön plana çıkan beslenme konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2019 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
“Çocuklarımıza Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmalıyız”

Kaşıkçı velilere de seslenerek, “Çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmalıyız” dedi.

Okulların açılması ile birlikte öğrencilerin de okulda geçirdikleri süre içerisinde beslenmelerinin nasıl olacağı ve nelere dikkat edileceği konuları ön plana çıktı. Bu konuda uyarılarda ve tavsiyelerde bulunan Yalova Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı, “Okul çağı dönemi; fizyolojik, psikolojik ve sosyal gelişimin en hızlı olduğu, yaşam boyu sürecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu dönemdir. Bu dönem; çocuk ve gençlere sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı yaşam bilincinin yerleştirilmesi ve yetişkinlik dönemi hastalıklarının önlenmesi açısından önemlidir” dedi.

Kaşıkçı sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Obezite (şişmanlık), günümüzde çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Yetişkinlik obezitesine yol açtığı ve pek çok kronik hastalığa neden olduğu için de obezite ile mücadeleye çocukluk çağında başlamanın ne kadar önemli olduğu açıktır. Öğrencilerin iyi bir şekilde büyüme ve gelişmelerinin yanı sıra okuldaki başarıları da sağlıklı beslenme ile ilişkilidir. Yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin; dikkat süreleri kısalmakta, algılamaları düşmekte, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları gelişmekte ve okulda devamsızlık süreleri uzayıp dolaylı olarak okul başarıları olumsuz etkilenmektedir. Sağlıklı beslenme için aşağıda belirtilen temel besin gruplarında bulunan besinlerden yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketilmesi gereklidir”

Yalova Sağlık İl Müdürü Uz. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı öğrencilerin sağlıklı beslenmelerine destek verecek şu tavsiyelerde de bulundu, “Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığında veya uzun süreli açlıklarda dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak okul başarısı için önemlidir. Gün içinde fiziksel ve zihinsel performansın üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ana ve ara öğünleri tüketmeniz ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketeceğiniz besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır. Okulda ve evde ders çalışırken ara öğün ve atıştırmalarda sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, cips, kızartma gibi yiyecekler, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, ayran, sütlü tatlılar, tam tahıllı ekmekle yapılan sandviç, meyve, taze sıkılmış meyve suyu, kuru meyve veya ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumların (kavrulmamış yağlı tohumlar, çiğ) tüketiminin yararı olacaktır. Okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın alınan besinleri seçerken etiket bilgisinde Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan üretim izninin bulunmasına ve son tüketim tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Açıkta satılan besinler yeterince güvenilir ve temiz değildir. Uygun koşullarda muhafaza edilmediklerinde bozulma riski taşırlar. Okul çevresinde açıkta satılan besinler satın alınmamalıdır. Vücudunuzun düzenli çalışması, kilo kontrolünün sağlanması, fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişiminize katkı sağlaması açısından günde 60 dakika fiziksel aktivite yapılması önemlidir. Bu nedenle çocukların, sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmeli, okul spor kulüp aktivitelerini arttırılmalıdır. Anne baba ve öğretmenler çocukların büyüme ve gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle ilgilenerek kendi beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları ile onlara örnek olmalıdırlar. Günlük ev işlerine yardımcı olmaları sağlanarak gün içerisinde hareketlerini arttırmalarına yardımcı olunmalıdır. Yeterli sıvı alımı vücut ısısının dengede tutulması, vücuttan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması ve biyokimyasal fonksiyonların gerçekleşmesi için gereklidir. Bu nedenle çocukların özellikle okulda geçirdikleri sürelerde temiz içilebilir suya erişimlerinin sağlanması ve su içmelerinin desteklenmesi önemlidir. Beslenme çantası, beslenme örtüsü, peçete ve su her gün getirilmelidir. Öğrencilerin getirdikleri besinleri tüketme durumu takip edilmelidir. Öğrencilerin okula her gün çok iyi yıkanmış taze sebze ve meyve getirilmesi sağlanmalıdır. Beslenme çantasına içeriği hazırlanırken ‘kantinlerde bulundurulacak besinlerle ilgili genelge’ göz önünde bulundurulmalı ve okullarda satışı uygun olmayan besinler beslenme çantasında yer almamalıdır”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.