Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Baraja 13 Milyon Metre Küp İlave Su Temin Edildi”

DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk Gökçe Barajı ve Kurtköy devilasyonu sayesinde Gökçe Barajı’na 13 milyon metreküp ilave su temin edildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2019 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
“Baraja 13 Milyon Metre Küp İlave Su Temin Edildi”

Çelenk Yalova ve Kocaeli’de ki sulama birliklerini de tek çatı altında toplama çalışması yapıldığını dile getirdi.

Yalova’da ki içme ve sulama suyu çalışmaları hakkında bilgiler veren DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk özellikle Yalova ve bölgesinde 2015 yılında yaşanan susuzluğun tekrarlanmaması için önemli tedbirler aldıkları üzerinde durdu. Çelenk, “İşletme aşamasında yatırımlarımızda içme suyu amaçlı Gökçe Barajı ve Kurtköy devilasyonumuz var. Kurtköy devilasyonunda 7,5 km’lik bir ishale hattıyla Gökçe Barajı'na yıllık 13 milyon metreküp ilave su temin edildi. Armutlu Sarpdere Barajı yüksekliği 36,5 metre olan 880 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip olan barajımızda 2130 dekar bir arazi sulanıyor” dedi.

Birlikler tek çatı altında toplanıyor
Konuşmasında içme ve sulama suyu birliklerine de değinen Çelenk, “Sulama birliklerindeki etkimiz ve denetimimiz arttırıldığı için biz burayı sulama birliğine verdik. Kocaeli'ndeki sulama birliğinin adının Kocaeli-Yalova Sulama Birliği olarak değiştirdik. Kocaeli ve Yalova'daki tüm birliklerini buraya vermeyi hedefliyoruz. İl sınırları dışı gibi olacak. Köylüyle konuştuğumuzda Orhangazi Sulama Birliği'nin yakın olması açısından sulama birliğimizi oraya verdik. Geçen gün de arazi gezimizi yaptık. Patlak sorunlarını hızlı bir şekilde gidererek Sarpdere'yi işletmeye aldık.  Ortaburun Sulama Göleti de Kocaeli- Yalova Sulama Birliği tarafından işletilecek. Burayla ilgili vatandaşlardan gelen şikayetler var. Boru patlakları şikayetleri geliyordu. Bir bölgede heyelan tehlikesi nedeniyle o bölgeye çelik borular yaptık. Şikayetleri dikkate alarak bundan sonra hizmetlerimizi vereceğiz. Sulama birliğinin hizmet verebilmesi için kullanan öder mantığı ile çiftçilerimizin sulama ücretlerini ödemesini talep ediyoruz. DSİ tarafından herhangi bir finansman desteği yok” diye konuştu.

Yatırımlar sürüyor
İlde süren sulama suyu göletleri hakkında da bilgiler veren DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yatırımda olan Armutlu Yumrudere Barajı'mız var. 2880 dekar 34,5 metre yüksekliğinde yüzde 60 fiziki gerçekleşme sağlandı. 2018 yılında da 2 milyon TL harcandı. Sulama projesi hazırlama çalışmaları da devam ediyor. İnşaat çalışmaları devam eden 2 adet de taşkın koruma alanlarımız var. Birincisi Çınarcık Aydere-Değirmendere ıslahı, 2.si de Yalova Merkez Sellimandıra deresi ıslahı. İki derenin yüklenicisi aynı olunca tek dereye yüklenelim dedik. Sellimandıra biraz daha tehlike olduğu için bütün ödenekleri orada harcadık. Yüzde 35 civarında fiziki gerçekleşme sağlandı. Verilecek ödenekler nispetinde, ek ödenekler de talep ederek hızlı bir gerçekleşme sağlamayı hedefliyoruz. İnşaat çalışmaları az gibi gözükse de Yalova'da ciddi çalışmalarımız var. Altınova ilçemizin içme suyu ve de sulama suyu ihtiyacını karşılayacak olan yatırım programındaki Yalova-Altınova ve Karadere ve Kınalı barajı içme suyu tesisleri ve sulama tesisleri çalışmalarımız devam ediyor. 3 milyon 260 bin TL'lik bir maliyet var. 2018 yılında da 475 bin TL harcama yapıldı. Günlük kapasitesi 72 bin metreküp arıtma tesisiyle, Altınova, Çavuşçiftliği, Çiftlikköy, Hersek, Kaytazdere, Subaşı ve Sultaniye gibi mahallelerinin yıllık 10 milyon metreküp ihtiyacı karşılanmış olacak.  Karadere barajında 25.60 milyon metreküp top hacmine sahip 9 bin 170 dekar da arazi sulanacak bu proje kapsamında. Kınalı barajımızda da 9.78 milyon küp içme suyu sağlayacak. Altınova Kaytazdere Barajı sulamamız 39,5 metre yükseklik ve 955 bin metreküp su biriktirecek. Bunun da proje yapım çalışmaları devam ediyor. 2018 yılında 81 bin TL harcandı. Armutlu Karadere Barajımız 4.79 milyon metreküp su depolayacak. Proje çalışmaları devam ediyor. 2018 yılında da 200 bin TL harcama yapıldı.  Çınarcık Karacakaya sulaması da 1910 dekar arazinin sulanması sağlanacak. Planlamaları devam ediyor. 472 bin TL'lik harcama yapıldı.  Çiftlikköy Akdere Barajımız da 1.76 milyon metreküp biriktirme hacmine sahip. 1140 dekar araziye sulama imkanı sağlayacak ve organize sanayinin içme suyu ihtiyacını sağlayacak.  Çukurköy Barajı sulaması 72,5 metre yüksekliğinde 7 milyon metreküp biriktirme hacmine sahip, 15 bin 290 dekar arazi sulanacak”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.