Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bahar Yorgunluğuna Çörek Otu

Aktarzane işletmecisi Safa Doğan bahar yorgunluğu yaşayan vatandaşlara çörek otu ve Keçi Boynuzu Pekmezi kullanmaları önerisinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2018 09:02
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Bahar Yorgunluğuna Çörek Otu

Çörek otunun tarihin her döneminde bir çok hastalığın giderilmesinde kullanıldığını belirten Aktarzane işletmecisi Safa Doğan mevsim değişikliklerinde yaşanan bahar yorgunluğu için de Çörek Otu ve Keçi Boynuzu Pekmezi önerdi. Çörek otunun faydaları hakkında da bilgiler veren Doğan, “Geleneğimizin en değerli bitkilerinden biri olan çörek otu hakkında pek çok şey konuşulmakta. Çörek otu gelinçiçeğigiller familyasına ait bir bitki çeşididir. Çörek otunun çeşitli rahatsızlıklara yönelik kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. Özellikle İslam ülkelerinde önemli bir yere sahiptir. Çörek otu ile ilgili “ Ölümden başka her derde devadır” hadisinin bunda etkisi büyüktür.

Çörek otu ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki şekerden bağışıklığa, akciğer sağlığından romatizmaya, enfeksiyonel hastalıklardan alerjiye kadar pek çok noktada vücuda destek veren etken maddeler taşımaktadır. Hatta cilt ve saç bakımı için de sıklıkla tercih edilmektedir. Çörek otu bilimsel çalışmalara oranla toplum tarafına çok daha fazla kullanılmaktadır. Bu bitkinin kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. Antik Yunan’ın ünlü doktoru Dioskarides çörek otunu baş ve diş ağrıları için tavsiye etmiştir. Yine El-Biruni, İbn-i Sina gibi tıp tarihinin önemli isimleri de çörek otunu reçetelerinde bulundurmuşlardır.  20. yy.’ın ortalarına kadar kullanılan tedavi yöntemleri bugün alternatif tıp olarak adlandırılan yöntemlerdi. Türkiye’de bu tedavi yöntemine ‘Anadolu Hekimliği’ de denmektedir. Elbette bu yöntemler kullanılırken çörek otu da sıklıkla kullanılmıştır.

Latincesi Nigella sativa olan çörek otu içerisinde pek çok etken madde bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri nigellon ve alpha pinen bileşimleri, omega-3 ve omega-6 yağ asidi, selenyum, çinko, demir, bakır, kalsiyum mineralleri ve yüksek oranda E vitaminidir.  Özellikle nigellon ve alfa pinen maddelerinin iltihap giderici, idrar söktürücü ve ağrı giderici etkilerinin olduğu, nigellon maddesinin ayrıca solunum yollarını genişletmekte ve böylece astım bronşit gibi üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde yardımcı olduğu bilinmektedir. ‘Her derde deva’ olarak bilinen Çörek otunun içerdiği tüm bu bileşimlerle hücre yenileyici ve anne sütü arttırıcı olduğu, aç karnına kullanıldığında parazit ve kurt düşürmeye yardımcı olduğu, yüksek tansiyonun düşmesinde ve damar sertleşmesinin giderilmesinde etkili olduğu, özellikle soğuk algınlığına karşı vücut direncini arttırdığı, içerdiği antioksidanlar sayesinde de vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayacağı gibi kansere sebep olabilecek zararlardan da vücudu koruduğu bilinmektedir.

Çörek otu bitkisinin kullanılan kısmı keselerinden elde edilen tohumlardır. Tohumlar direkt olarak tüketilebileceği gibi kapsül ya da macun olarak da kullanılabilir. Ancak en önemli kısmı tohumlarından elde edilen yağıdır. Etken maddelerini en fazla yağında bulundurmaktadır. Genellikle tohumdan elde edilen yağlarda belirgin bir koku olmaz ancak çörek otu tohumu yağı tohumdan elde edilmesine rağmen uçucu yağ molekülleri içeren birkaç bitkiden biridir. Çörek otu yağı yemeklik (gıdai) yağ ve softjel olarak,  tohumun kendisi ise kapsül yada öğütülmüş olarak eczane ve aktar kanalında bulunmaktadır.

Çörek otu bitkisi yukarıda yazanlar dikkate alındığında hayatımızda olmazsa olmazlardan bir ürün olduğunu görüyoruz. Metabolizma dengeliyici ya da iltihaplı romatizma gibi durumlarda da tercih edlen çörek out yağı alerjilere karşı da vücudu kuvvetlendirir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.