Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atatürk, Yalova İçin Talimat Verirken

Bu haftaki Pazar nostaljisi haberlerimizi Atatürk’ün ölümünün 68. yılı nedeniyle Büyük önder Atatürk ve O’nun kenti Yalova’mıza ayırdık. Bu haftaki nostalji foto haberlerimizde Atatürk’ün Yalova’da ..

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2006 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Bu haftaki Pazar nostaljisi haberlerimizi Atatürk’ün ölümünün 68. yılı nedeniyle Büyük önder Atatürk ve O’nun kenti Yalova’mıza ayırdık. Bu haftaki nostalji foto haberlerimizde Atatürk’ün Yalova’da çekilmiş fotoğraflarına yer veriyoruz.

Blindiği gibi Atatürk, Yalova’ya ilk kez 19 Ağustos 1929 yılında geldi. Atatürk, Yalova’ya ilk gelişinden sonra bir daha Yalova’dan ayrılmak istemediği gibi Yalova’yı ve bölgesini de imar edip gelişmesini sağladı. Büyük önder Atatürk, Cumhuriyetin de gelişmesi için bir çok önemli kararı da Yalova’da aldı.

Yalova, Cumhuriyetin ilk yıllarında insanların yaşamak için tercih ettikleri bir yer değildi. Kent merkezi sazlık ve bataklık olarak adeta bir sivrisinek yatağıydı. Sıtma kol geziyordu. Neredeyse yüksek bölgelerdeki köylerin bile nüfusu Yalova merkezinden fazlaydı.

Bu olumsuz durum, Atatürk’ün 1929 yılında Yalova’ya gelişine kadar devam etti. Atatürk buradaki durumu görünce, hemen bir Sıtma Mücadele Ekibi’ni Yalova’ya getirtti. Bu ekip ve vatandaşlar, tüm dere yataklarını temizleyerek çıkan toprak ve kumu, bataklık alanların doldurulmasında kullandılar. Sivrisinek yatakları ve bataklıklar kurutulunca, ilaç tedavisi de devam ettiği için, sıtma hastalığı giderek kontrol altına alınmaya başladı. 

Atatürk, 1929 yılında Yalova’ya geldiğinde, Yalova’da elektrik, telefon, telgraf, itfaiye ve polis teşkilâtı, hastane gibi sosyal tesisler, kurum ve kuruluşlar ya yoktu, ya da son derece yetersizdi. Kent içi yollar olması gereken gibi değil; merkezi çevre il, ilçe ve köylere bağlayan yollar yok denecek gibiydi.

İstanbul’dan Yalova’ya işleyen vapur seferleri düzensizdi.  Yalova’nın içinde bulunduğu durumu çok iyi değerlendiren Atatürk’ün verdiği direktifler ışığında, Yalova nahiyelikten kaza statüsüne yükseltildi ve İstanbul’a bağlandı. 

İşte bu fotoğraflarda da görüldüğü gibi, Yalova’nın gelişmesi için öncelikle haftada birkaç sefer çalışan vapurların İstanbul-Yalova arası her gün çalışması talimatını Yalova’ya geldiğinde Deniz Yolları Genel Müdürü Sadullah beyi yanına çağırarak talimat verirken, Yalova’da kendisini karşılayan bir Yalovalı bayanla da sohbet etti.
Fotoğrafların büyük halini görmek için tıklayınız. Foto1, Foto2

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.