Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atatürk Kaplıcaları İşte Böyle Korumuştu

Büyük Önder Atatürk, yaşamını yitirmeden kısa bir süre önce, Yalova Kaplıcaları bölgesine ait hazırlanan harita, onaylandı. Atatürk, gelecekte Kaplıca arazisine tecavüz edileceğini düşünerek kanun .

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2006 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com

Atatürk özellikle Termal kaplıcalarına büyük önem vermiş ve Termal’in dünyaca ünlü bir sağlık merkezi olması için büyük bir çaba sarf etmişti. Büyük Önder Atatürk, Kaplıcalarının bakım ve onarımını yaptırdıktan sonra buranın dünya çapında bir yer olması ve tanıtımın yapılması için de Termal Oteli’nin temelini bizzat kendisi atmış ve açılışını da kendisi yapmıştır. Ne yazık ki, açılışını yaptığı Termal otelde misafir olarak bulunduğu ilk gün hastalığı da teşhis edilmişti.

Atatürk, Termal’deki doğal güzelliklere ve şifalı sulara hayran kalmıştı. Bırakılmış, unutulmuş ve bir köşeye terkedilmiş bu cennet köşesini dünyaca ünlü bir sağlık merkezi yapmak için hemen kolları sıvadı. Önemli iş ve çalışmalarının dışında, artık vaktinin büyük bir kısmını Termal’e ayırıyordu.

Kaplıcanın imarı düşünülürken, hem Yalova’nın kalkınmasını, hem de hastaların yanında gelenlerin deniz banyo ihtiyaçlarını karşılamak için, Yalova merkezi ile Baltacı Çiftliği (günümüzde TİGEM) arasına, Termal İşletmesi’ne bağlı, güzel bir gazino ile plaj (günümüzde Donanma Tesisleri) yapıldı. 

Dünyanın değişik ülkelerinden, (Amerika 0rijinli Boylu Mazı, Sekoya, Japon Akçaağaç, Pavlonya, Porsuk Ağacı, Arizona Servisi, Mavi Atlas Sediri, Kırkkese Ağacı gibi) nadide tür bitki ve ağaçlar getirilerek Türkiye’nin ilk Canlı Ağaç Müzesi yapıldı.
 
7 Nisan 1938’de, Yalova Kaplıcaları ile kaplıcalar bölgesine ait hazırlanan harita, onaylandı. Atatürk, gelecekte, kaplıca arazisine tecavüz olabileceği göz önüne alınarak, 1938 yılında, 3653 sayılı Yalova Kaplıcalarının İşletilmesi ve Kaplıcanın İnkişaf İşlerinin Sıhhat ve Muavenet Vekaletine Bağlı Hükmi Şahsiyeti Haiz Bir Teşekküle Devri Hakkındaki Kanun’un 4 üncü maddesinde belirtildiği şekilde, Kaplıca’nın hududuna bitişik arazide ve sınırdan 500 metre mesafe içinde bina yapımı kısıtlandı ve bir düzene bağlandı.

İşte bu fotoğraflarda Büyük Önder Atatürk’ün termal Kaplıcalarında yaptığı incelemeleri görüyorsunuz.

Fotoğrafların büyük halini görmek için tıklayınız. Foto1, Foto2

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.