Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2020 Yılı Aronya Hasadı Törenle Başladı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ve Yalova İl Özel İdare Desteğiyle 2018 yılında tesis ettirilen aronya bahçelerinde ilk hasat Safran köyünde düzenlenen tarla günüyle başladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2020 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
2020 Yılı Aronya Hasadı Törenle Başladı

Merkeze bağlı Safran köyünde çiftçi Cemal Açış'ın bahçesinde yapılan tarla gününe Yalova Valisi Muammer Erol, Ak Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, birlik başkanları, kurum personelleri ve çiftçiler katıldı.

Köy Muhtarı ve aronya bahçesi sahibinin konuşmalarının ardından Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar yaptığı konuşmada Yalova Aronyasının doğuşu ve bugünlere geliş sürecinden bahsederek; Aronya meyvesinin hem gıda hem de eczacılık sanayiinde kullanıldığını, taze ve kuru meyve olarak da değerlendirildiğini, çok yüksek miktarda antosiyanin ve flavanoidler içerdiğini ifade etti. Parıldar konuşmasının devamında, "Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün yaptığı 2012 yılında başlayan araştırmaları sonucunda 2 Aronya çeşidinin üreticilerimize tanıtılması ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından ilimizde 2017-2020 yıllarında; Bakanlığımızın Kadın Çiftçiler Tarımsal yeniliklerle buluşuyor programından 6 çiftçiye 6 dekar, İl Özel İdaresi Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında 42 çiftçiye 93 dekar alanda olmak üzere; Toplam 48 çiftçimize 99 dekar alanda Aronya bahçeleri kurulmuştur. Tarla gününü yaptığımız bu bahçemizden bu yıl en az 500 kg ürün hasadı beklenmektedir. 2017 ve 2018 yıllarında tesis edilen tüm bahçelerimizden bu yıl toplam 1,5 ton ürün hasat edilmesini bekliyoruz. İl Müdürlüğümüzce hasat zamanının belirlenmesi amacıyla Suda Çözünür Kuru Madde (SÇKM) ölçümleri tüm parsellerimizde tamamlanmış olup SÇKM değerinin 17-20 seviyelerinde olduğu ve bu değerlerin hasat için uygun olduğu değerlendirilmektedir” dedi.

Organik Aronya Üretimi Çalışmaları

Yalova genelinde sürdürülen organik Aronya üretimi çalışmalarına da değinen Parıldar, “Yalova ‘da üretilen aronya meyvesinin organik sertifikasyon süreci 2019 yılının Ağustos ayında Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu yetkilileri ile üreticilerimizin katıldığı toplantı organizasyonuyla başlamıştır. Aronya yetiştiricilerine Organik Tarım hakkında bilgilendirme yapılmış ve sertifikasyon süreci anlatılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde 2019 yılında 13 çiftçimizle 17 dekar alanda Organik Aronya Grup Sertifikasyonu çalışması İl Müdürlüğümüz ve Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanlığı işbirliği ile başlatılmış olup 2019 yılı Geçiş 1 Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası alınmıştır. Üreticilerimiz 3 yılın sonunda Organik tarım ürün sertifikası almaya hak kazanacaktır. Üreticilerimize Geçiş 2 sertifikaları da bugün birazdan Tarla Günümüzde teslim edilecektir. Aronya üretiminde 2019 yılında 13 Çiftçimizle 17 dekar alanda başlamış olan Organik Tarım faaliyetlerinin desteklenmesi ve daha fazla sayıda aronya üreticisinin sisteme dahil olması amacıyla 2020 yılında uygulanmak üzere Yalova İl Özel İdaresi destekli Organik Tarım Sertifikasyon Desteği Projesi hazırlanmıştır. Bu projeyle halen Geçiş sürecinde olan 13 aronya üreticisiyle birlikte toplamda 30 Aronya üreticimize Kontrol Sertifikasyon Kuruluşu ile imzalayacakları sözleşme hizmet bedeli giderlerinin %50'si kadarına hibe desteği sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

"Yalova Aronyası" coğrafi işaret çalışması

Küresel anlamda büyük önemi olan coğrafik işaretlere yönelik bir çalışmadan da bahseden Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova Aronyası’nın da coğrafik işaret olarak işlenmesi için atılan adımları anlattı. Parıldar konuşmasına şu sözlerle devam etti, “Küresele atılan yerel imza olarak ifade edilen coğrafi işaret; ticaretin segmente olduğu günümüzde, ününü üretildiği/yetiştirildiği bölgesinden alan yöresel ürünlerin dünyada yükselen bir değer haline gelmesi ve tüketicinin dikkatini çekerek güven oluşturması açısından çok önemli hale gelmiş durumdadır. Bu önemin farkında olan İl Müdürlüğümüz, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte, ilimizin tarımsal ürünleri arasında coğrafi işaret potansiyeli taşıyanların belirlenmesi, tescil edilmesi ve marka kimliğinin oluşturulması amacı ve Yalova ilinin coğrafi işaretli ürün ekosisteminin oluşturulması hedefiyle planlama, analiz, hazırlık ve başvuru çalışmalarını yürütmektedir. Aronya meyvesinin ilimizin ekolojik koşullarında meyve irilik, verim ve biyokimyasal özellikleri bakımından farklılaştığı tespit edilmiş ve bu özelliklerin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmesi amacıyla 08.11.2019 tarihinde "Yalova Aronyası" adıyla coğrafi işaret başvurusu yapılmıştır. Başvurumuz patent kurumu tarafından uzman değerlendirmesi aşamasındadır. Değerlendirme işlemlerinin 2020 yılının Ağustos ayı sonu-Eylül ayı başında tamamlanarak karara bağlanması beklenmektedir.

İlimizde üretimi ve önemi her geçen gün artan aronya meyvesini yaygınlaştırma çalışmalarına devam edilmektedir. Bir yandan üretim artırılırken diğer bir yandan bu üretimin organik tarım ilkelerine uygun şekilde gerçekleşmesi ve sertifikalandırılması amaçlanmaktadır. İl Müdürlüğümüz yayım çalışmaları, proje ve danışmanlık hizmetlerinin bu yönde yürütülmesine devam edilecektir. İlimizde ve ülkemizde aronya üretiminin bollaşması sonucu olası fiyat ve pazar sorunları yaşanması ihtimaline karşı aronya meyvesinin taze tüketimine alternatif olarak meyve suyu ve kurutularak değerlendirilmesine yönelik AR-GE projeleri geliştirilmektedir. Kurutulmuş meyve elde edilmesinde uygulanan fırınlarda ısıl işlem uygulanması gibi geleneksel kurutma yöntemlerinin yanı sıra Dondurarak Kurutma (Freeze-Drying) gibi en yeni teknolojik kurutma ve paketleme yöntemlerinden de yararlanılacaktır.

Aronya meyvesinin coğrafi işaretle tescil edilmesi, satış ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, markalaşma çalışmalarına hız verilmesi ve hedef satış kanallarına yönelik sunum şekilleri geliştirilmesi gibi tamamlayıcı çalışmalar yapılmasına devam edilecektir. Bu çalışmalara ilave olarak ilimizdeki aronya üreticilerinin biraraya gelerek kooperatif çatısı altında örgütlenmeleri ve pazarda daha güçlü bir şekilde konumlanmalarına yönelik çalışmalar da planlanmaktadır. Tüm bu çalışmalarda İl Müdürlüğümüz proaktif bir yaklaşımla süreçlerde yer alarak görev ve sorumluluğunu yerine getirmeye gayret etmektedir. Son dört yılda Özel İdaremiz tarafından 1.786.000 TL mali destek tarımsal projeler aktarılmış olup, bu yılsonu itibari ile bu rakamın 2 milyon TL'ye ulaşması beklenmektedir. Toplam 45.655 fidan, 462.600 fide toprakla buluşturulmuş, 886 dekar yeni bahçe tesis edilmiş olup, 2020 yılsonu itibariyle 1000 dekarı aşması hedeflenmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarına, Bitkisel Üretim yapan çiftçilerimize Hayvancılık ve Balıkçılıkla uğraşan çiftçilerimize ve kooperatiflerimize olmak üzere tarım sektörünün tüm paydaşlarına çeşitli destekler sağlamaktadır. Bu kapsamda Yalova ilimizdeki üreticilerimize 2002-2019 yılları arasında yaklaşık 57 milyon TL destek sağlanmıştır" dedi.

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Organik Aronya üretimi yapan çiftçilere Geçiş 2 sertifikaları Yalova Valisi Muammer Erol ve diğer protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Sertifika takdiminin ardından Aronya hasadı gerçekleştirildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.