Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"2016 Zor Bir Yıl Oldu"

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan ildeki esnaf ve sanayicileri ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiklerini 2016 yılının da bu kapsamda oldukça zor geçtiğini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2016 07:48
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
"2016 Zor Bir Yıl Oldu"

Becan, "Bütün olumsuzluklara rağmen ülkenin de Yalova'nın da durumunun 4 yıla kadar çok iyi duruma geleceğini düşünüyorum" dedi.

YTSO Başkanı Tahsin Becan gazetemize yaptığı açıklama ile Yalova ve ülke gündemine yönelik çarpıcı değerlendirmeler de bulundu. 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşananların ardından ülkenin ekonomik anlamda bir kriz ortamına girdiğini dile getiren Becan 2016'nın bu anlamda çok zor bir yıl olduğunu vurguladı. Sanayici ve esnafların, "Yatırım yapmayayım, işleri rölantiye alayım" düşüncesi içerisine girmesini son derece yanlış olacağını vurgulayan Becan, " Yalova elbette ki doğu illeriyle kıyasladığımızda ekonomik anlamda çok daha iyi durumda. Ancak 15 Temmuz'dan sonra yaşananlar tüm ülkeyi olduğu gibi Yalova'yı da ciddi şekilde etkiledi. Ömrümüzde gördüğümüz en büyük krizlerden birisini yaşıyoruz. Oluşan domino etkisi ile ticaretin her kesiminde olumsuz etkilere neden oluyor. Bu dönemde herkesin ayağını yorganına göre uzatması lazım. Ama bunu yaparken de yatırım yapmayayım, işleri rölantiye alayım demek en büyük hata olur.  Günde 10 saat çalışıyorsak bu dönemde 20 saat çalışacağız. Daha az uyuyacak, daha fazla üreteceğiz. Bu krizi hep birlikte elele atlatmak zorundayız. Bu işin başka çaresi yok. Bu dönemde fazla para kazanma derdini bırakıp giderlerimizi karşılama arayışında olmalıyız. Ayakta durabilmek, gemiyi yüzdürebilmek bu dönem için en büyük başarı. Ama ortada olan bir gerçek var ki. Yalova 4 sene sonra şu olduğu durumdan çok daha iyi halde olacak. Bu krizler de terör de bir gün bitecek. Bitiğinde de ülkemizi de Yalova'yı da çok güzel günler bekliyor" dedi.

"2017 yılında 1-2 OSB hizmete girecek"
Yalova'nın 13 yıldan beri peşinde koştuğu ve kamulaştırma bedellerinde yaşanan artışlardan dolayı adeta yılan hikayesine dönen OSB'lerle ilgili de müjde veren Becan, "Çiçekçilik OSB, Kalıpçılık OSB, Gemi Yan Sanayi OSB ve Taşıt Yan Sanayi OSB'nin çalışmaları devam ediyor. Müteşebbis heyetler de , Valilik de, bizlerde bu OSB'lerin bir an önce hizmete girmeleri için elimizden gelen gayreti ortaya koyuyoruz. Ancak hepsinin tıkandığı nokta kamulaştırma bedelleri ve arsaların çok sayıda hissedarının olması. Tam anlaşma sağlıyorduk ki Osmangazi Köprüsü ve Otoyol Projesi hayata geçti fiyatlar yeniden aldı başını gitti. Dolayısıyla arsa sahipleri de konuyu mahkemelere taşıdı. Mahkemeler sürüyor. Ama Çiçekçilik OSB'nin %80'lik bölümü bitti. Parselasyon çalışmaları yapılmaya başlandı. Yalova'da ilk kurulacak OSB'de Çiçekçilik OSB olacak gibi görünüyor. GESAD'da arsa sahipleri ile anlaşmışlar. Onlarda önemli ilerleme kaydettiler. 2017 yılı içerisinde Yalova artık 1 yada 2 adet OSB'ye kavuşacak ve Türkiye'nin OSB'si olmayan tek ili olmaktan kurtulacak. 12-13 yıldır süren ve her gelen yönetimin çaba gösterdiği bir çalışma bu" diye konuştu.

"Ticaret şekil değiştiriyor"
Osmangazi Köprüsü ve otoyolun hizmete girmesinin olumlu ve olumsuz sonuçlarının da olduğuna dikkat çeken YTSO Başkanı Tahsin Becan, "Osmangazi Köprüsü'nün Yalova'ya kısa vadede bir etkisinin olmasını beklemek hayalcilik olur. Köprü açıldıktan sonra köprünün çevresindeki büyük arazilere İstanbul'daki büyük firmalar lojistik ve ara depo yapmak üzere satın almaya başladılar. Köprünün etkilerin in 3 yıldan önce görmeyeceğimizi düşünüyorum. Elbette köprünün eksileri, olumsuz yansımaları da var. Bursa yolu üzerindeki benzin istasyonları yada diğer ticari faaliyet gösteren işletmeler ulaşımın bu yol üzerinde azalması ile birlikte kötü günler geçirmeye başladılar. Artık araçların büyük bölümü köprüden geçip otoyolu kullanarak Gemlik'ten çıkıyorlar.  Yalova'ya uğramıyorlar. Zaman içerisinde artık boğulan İstanbul'da ki işletmelerin bir kısmı Yalova'ya gelip burada istihdam sağlarsalar buda yoğunluğu yeniden arttıracak. Bursa yolu üzerindeki bu işletmelerde eksiklerini bu sayede kapatacaklardır. Bursa yolu üzerinde 5 yıldızlı otel inşaatları başladı. Ticaret bu bölgede şekil değiştiriyor" dedi.

"YTSO Binası 2017 sonu tamamlanır"
YTSO'nun yeni hizmet binasının çalışmalarının hızla sürdüğüne dikkat çeken Becan, "YTSO yeni hizmet binası ile ilgili çalışmalar sürüyor. 2. katın betonlarının atılmasına başlandı. Tahmin ediyorum ki  Ocak sonu, Şubat ortaları gibi kaba inşaatını tamamlayacağız. Ardından dış cephe çalışmaları başlar. 2017 yılı sonlarına doğru da açılmaya hazır hale gelir" diye konuştu.

YTSO seçimleri Ekim-Kasım aralığında yapılacak
YTSO seçimlerinin tarihi hakkında da bilgiler veren Becan, "YTSO seçimlerinde sistem değişmeyecek. Bu konuda TOBB'a taleplerde bulunduk ama olmadı. Türkiye'nin tümünde bu sistemin değişmesi lazım. Siyasi parti ve esnaf odalarında olmayan bir seçim sistemi var.  TOBB Genel Başkanımıza da söyledim. Bana göre yanlış bir sistem. Her 4 senede  bir seçimlerde iş adamlarımızın arası açılıyor. Hele hele Yalova gibi ufak yerlerde bu hiç hoş bir şey değil. Ama maalesef sistem değişmiyor. Ekim ve Kasım aylarında odalar seçimlerini yapacaklar. Bizde bu aralıkta bir tarih belirleyeceğiz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.